Povodom Dana ružičastih majica učenici, nastavnici i stručni suradnici održali su radionice na temu prevencije vršnjačkog nasilja. Učenike su posjetili brojni gosti a cijeli program organizirala je školska pedagoginja Marina Bujas, mag. soc. paed.

Učenici nižih razreda plesom su poslali poruku kako nasilje u njihovoj školi nije dopušteno. Dobro su se zabavili i osvojili poneku nagradu. Također su sa svojim učiteljicama sudjelovali na radionicama prilagođenima njihovom uzrastu.

-” Cilj je uključiti lokalnu zajednicu u cijeli program obilježavanja koji vode učenici. Imamo stručnjake iz Ženske Sobe, tu su i djelatnici MUP-a BPŽ, školska liječnica, djelatnici iz Zavoda za socijalni rad, pedagog iz OŠ Kapela-Batrina. Potičemo javnu raspravu kako bi se uključili i gosti. U srijedu će nas posjetiti vatrogasci DVD-a Okučani, članovi Nanbudo kluba Okučani, djelatnici PP Okučani,” – rekla je Marina Bujas, pedagoginja OŠ Okučani.

Ravnateljica Ivana Mijatović naglašava kako se škola već deseti put pridrižila obilježavanju Dana ružičastih majica. Svake godine nastoje ga obilježiti različitim aktivnostima kojima žele educirati, kako učenike, tako i roditelje te javnost općenito o važnosti prevencije svih oblika nasilja među djecom i mladima.

“Mi smo škola sa puno djece i normalno je da se ponekad dogode neugodne situacije, ali nastojimo ih žurno i adekvatno rješavati s djecom i roditeljima. Iako, danas nije toliko prisutno fizično nasilje, nego je sve više riječ o online nasilju. Preventivnim programima koje provodimo u školi i ovakvim akcijama, želimo staviti naglasak na to da nasilje nikada nije rješenje.” – ističe ravnateljica Mijatović.

Posljedice nasilja preko interneta katkad mogu biti i ozbiljnije od onih prouzročenih međuvršnjačkim nasiljem u stvarnim situacijama. Naime, publika nasilja putem interneta često je šira od one na školskom igralištu ili u razredu. Uz to, kod nasilja na internetu postoji snaga pisane riječi, jer žrtva može svaki put ponovno pročitati što je nasilnik o njoj napisao, a u verbalnom obliku uvrede se lako mogu zaboraviti. Pisana riječ djeluje konkretnije i realnije od izgovorene. Kako je napomenula pedagoginja Bujas, zabrinjava činjenica premještanja fizičkog nasilja na internet. Elektroničko nasilje je puno opasnije i može rezultirati većim posljedicama od fizičkog, dodala je pedagoginja. Roditelji moraju dogovoriti pravila korištenja interneta, uspostaviti pravila privatnosti i postavke prilagoditi uzrastu djeteta.

Učenicima je istaknula važnost pozitivnog ponašanja – ne osuđivanja drugih, ne korištenja pogrdnih nadimaka, ne diskiminiranja po nijednoj osnovi, istaknuvši da je iznimno važno u svim situacijama izjasniti se protiv svih oblika nasilja.

Cilj obilježavanja Dana ružičastih majica je podizanje svijesti kao i prevencija svih oblika nasilja, a posebno vršnjačkog nasilja u školama, kao i poticanje mladih na odgovornu reakciju koja bi vodila smanjenu i sprječavanju svih oblika nasilja.

Komentari
Prethodni članakPolicija poziva na oprez: Plaćali krivotvorenim novčanicama
Sljedeći članakJoš jedno priznanje za obitelj Bošnjak: Brončana povelja u kategoriji craft turizma