Povodom nadolazećeg Dana grada, u novogradiškom Gradskom muzeju otvorena je izložba “Avari i Slaveni južno od Drave”. Ovom izložbom predstavljene su dvije populacije iz razdoblja koje se proteže od sredine 6. do sredine 9. stoljeća.

U izložbenom postavu predstavljena je arheološka građa koja potječe iz fundusa hrvatskih muzeja (Arheološki muzej u Zagrebu, Gradski muzej Vinkovci, Muzej grada Koprivnice, Gradski muzej Varaždin, Muzej Međimurja Čakovec, Arheološki muzej Osijek, Muzej Brodskog Posavlja, Gradski muzej Sisak, Muzej grada Iloka) i privatnih zbirki (Arheološka zbirka obitelji Zvijerac, Muzejska zbirka obitelji Sajko), uključujući predmete koji su pronađeni prilikom nedavnih arheoloških istraživanja (Institut za arheologiju, Arheološki zavod Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kaducej d.o.o.).

Navedeno je razdoblje predstavljeno kroz posebno odabrane primjerke nakita, ratničke opreme, poljoprivrednog alata, keramičkih posuda i koštanih predmeta. Uz navedene predmete prikazane su i ilustracije pripadnika avarskog i slavenskog društva koje, uz prikazanu materijalnu ostavštinu, pokazuju značaj hrvatske arheološke baštine unutar europskog kulturnog kruga.

Izložbu je otvorila dr.sc. Marija Mihaljević, voditeljica Arheološkog odjela Gradskog muzeja Nova Gradiška koja je naglasila kako je ova izložba rezultat suradnje dvaju velikih muzeja; Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Vinkovci. „Ovo je zaista reprezentativna izložba koja prikazuje materijalno nasljeđe dviju populacija, Avarske i Slavenske i jedinstvena je prilika da na jednom mjestu možemo vidjeti ovo bogato nasljeđe koje je i nasljeđe hrvatske kulturne baštine.“ – istaknula je.

Ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić kazao je kako je suradnja muzejskih i kulturnih ustanova od iznimnog značaja: „Ova je izložba najbolji pokazatelj da, kada se institucije udruže i zajednički rade na materijalu, uvijek mogu nastati kvalitetne izložbe. To je poruka i nama da se na ovakvim projektima moramo udružiti i predstaviti našu zajedničku povijest i građu.“

Anita Dugonjić, mag. archeol. i kustosica Arheološkog muzeja u Zagrebu te jedna od autorica izložbe zahvalila je svima koji su sudjelovali u nastanku ove izložbe, a koja je povezala čak trinaest institucija i ustanova iz cijele Hrvatske.

Autorica izložbe, Anita Rapan Papeša, dipl. arheolog i kustosica Gradskog muzeja Vinkovci napomenula je kako je izložba 2020. godine nagrađena od strane Hrvatskog muzejskog društva kao najbolji projekt međumuzejske suradnje. Nakon otvorenja u Zagrebu gostovala je diljem Hrvatske, od Koprivnice i Pule, pa do Vinkovaca i Slavonskog Broda. „Željeli smo prikazati jedan segment povijesti koji je na marginama školskih kurikuluma, a koji je prepun vrlo zanimljivih i značajnih nalaza. Ponukani izložbom slovačkih kolega „Avari i Slaveni sjeverno od Dunava“, odlučili smo napraviti pandan njihovoj izložbi i napraviti hrvatsku verziju. Cijeli ovaj projekt započeo je još 2017. godine, a interes javnosti je bio velik, gostovali smo diljem Hrvatske i nastavljamo dalje.“  – kazala je.

Izložba će u Gradskom muzeju Nova Gradiška biti otvorena do 18. siječnja 2023. godine.

Komentari
Prethodni članak‘Božićno čudo’ Kim Verson donosi pravi duh blagdanske atmosfere
Sljedeći članakOpćina Rešetari: Pokloni za novorođenčad