S dolaskom hladnijih dana kupci se odlučuju za domaće proizvode koje će koristit za zimnicu. Od slatkih zdravih namirnica, na tržnici se uvijek može pronaći i domaći med. Ovoga tjedna svoje proizvode izložila je Željka iz Adžamovaca, spremna na razgovor o obiteljskom poslu..

-” Ova godina bila je dobra no teško ćemo nadoknaditi gubitke iz prošle godine, ugibale su pčele. Mi smo seleći pčelari i u kontaktu smo s ratarima koji špricaju polja, budemo uvijek na vrijeme obaviješteni,” – kaže Željka, koja ističe kako je glava obiteljskog marketinga, suprug je u proizvodnji a su djeca pčele radilice.

Željka prodaje i sirupe, a najveću pažnju pridaje izradi proizvoda za djecu. Iako nema dokaza da je med u toj dobi potencijalno štetan za djecu, savjetujemo da se svatko prije takve odluke savjetuje sa svojim liječnikom.

-” Osim meda i propolisa, na nagovor mušterija radim tradicionalnu mješavinu, dodajem cvjetni prah u med i čuvarkuće, to su me tražile mušterije koje imaju problema s cistama na pojedinim dijelovima organa, uklanja i polipe. Povratna informacija je jako dobra, osim toga radim i imuno med, bagremov med u koji dodajem zeleni orah, dobro je za probleme sa želudcem no odličan je i za regulaciju štitne žlijezde. Radim sirup sa borovim iglicama, dobar je za dišne puteve, ljudi su zadovoljni jer jako dobro funkcionira.”

Brojne su zablude vezane za med pa je Željka istaknula da pravi med može biti i u tekućem i u kristaliziranom stanju, da nije svaki med sladak, da i prirodni med privlači mrave jer u svom sastavu također ima šećer, da med može napraviti samo medonosna pčela, a ne – primjerice – čovjek kuhanjem cvjetova maslačka, da svaki med ima rok trajanja od tri godine,…

Kristalizacija je prirodno svojstvo meda i kristalizirani med je u potpunosti ispravan za jelo. Određene vrste medova kristaliziraju se brže od ostalih. Medovi koji sadrže više prirodne glukoze u principu kristaliziraju brže od onih koji sadrže više fruktoze. Kad proces kristalizacije jednom započne on se sve brže i brže odvija.

-“Teško je prodati kristaliziran med jer poneki kupci najčešće vjeruju u tekući med. Kada je vrijeme vrcanja, cijela obitelj sudjeluje, a proizvodimo livadu, repicu, medljikovac koji pravimo od medne rose, kestenov med, suncokret. Jako su kvalitetni, i ne bi se trebali opirati od kristaliziranog meda. Cijene su realne, no znam da ćemo morati dizati kroz koji mjesec. Znam da će to biti problem, osluškivat ćemo potrebe naših kupaca jer su nam važni.”

Med se može uzimati direktno žlicom, otopljen u raznim napitcima ili namazan na kruh ili palačinke. Sastoji se od jednostavnih šećera te ne opterećuje probavu i osigurava energiju odmah nakon uzimanja. Postoje osobe koje se boje uzimanja meda direktno žlicom jer ih od toga često zaboli trbuh. Takvim osobama savjetujemo da med uzimaju otopljen u čaši mlake vode ili neke druge tekućine.

Zaključimo s definicijom meda koja kaže „Med je sladak, gust, viskozni, tekući ili kristaliziran proizvod što ga medonosne pčele (Apis mellifera) proizvode od nektara medonosnih biljaka ili sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka, koje pčele skupljaju, dodajući mu vlastite specifične tvari, izdvajaju vodu i odlažu u stanice saća do sazrijevanja”.

 

Komentari
Prethodni članakDanas otvorenje manifestacije “Advent u našem gradu”
Sljedeći članakOtvoreno klizalište za početak manifestacije “Advent u našem gradu”