Jučer je na Psunju, kod HRT-ova odašiljača, svečano obilježena jubilarna 30. obljetnica utemeljenja Samostalne psunjske satnije 121. brigade HV-a Nova Gradiška.

Po zapovijedi zapovjednika 121. brigade Josipa Mikšića, 5. listopada 1991. godine osnovana je samostalna Psunjska satnija, a prethodila joj je samoorganizirana dragovoljačka obrana koja je već od 10. lipnja 1991., na inicijativu Alojza Sokića, boravila na Psunju, a vođena saznanjem kako su neprijateljske snage imale cilj zauzeti ovaj važan objekt.

Kolona je krenula iz Cernika, a zaustavila se kraj spomenika hrvatskih heroja Roberta Petanića, Ivana Matoševića i Stjepana Skrobića, gdje je ratni zapovjednik Psunjske satnije Luka Zec progovorio o njima i njihovom putu. Nastavilo se dalje, kako bi odali počast i Tomislavu Ordaniću, sve do cilja, koji je bio Brezovo polje, najviši vrh planine Psunj – mjesto gdje je postavljen spomenik dobrovoljaca koji su položili živote za slobodnu i utemeljenu Republiku Hrvatsku: Stjepan Škrobić i Ivan Matošević iz Cerničke Šagovine, Robert Petanić iz Nove Gradiške, Zlatko Žajgar iz Nove Gradiške, Tomislav Ordanić iz Cernika, Stanislav Marić i Zlatko Golubić iz Cernika, Ivan Đakić, Milan Cindrić i Nikola Lončar iz Vrbove, Josip Mikolčević iz Gunjavaca, Zvonko Marinović iz Baćindola, Zoran Terzić, Franjo Kumić i Milan Kurjaković iz Cernika.

Na Brezovom polju okupili su se članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja; pripadnici Samostalne psunjske satnije sa zapovjednikom satnije Lukom Zecom, te s ratnim zapovjednikom 121. brigade umirovljenim brigadirom Josipom Mikšićem; izaslanica potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Ljubica Pelcl; izaslanik načelnika glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja, pukovnik Miroslav Mikić; načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić i predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Žakić; predstavnici grada Nove Gradiške na čelu s koordinatorom za braniteljske udruge Vlatkom Greinerom, predsjednik UVTGB “Kune” ogranak Nova Gradiška, Dražen Rossi predsjednik kriznog stožera tadašnje općine Nova Gradiška Zdravko Sokić; izaslanstvo HVIDR-e; izaslanstvo Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Općine Gornji Bogićevci na čelu s Antunom Zdunićem i pukovnikom Adamom Tomičićem predsjednikom Odbora za obilježavanje obljetnica Domovinskog rata, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Grobnišćine na čelu s predsjednikom Denisom Čargonjom.

Polaganju vijenaca prethodila je intonacija Himne Republike Hrvatske, te minuta šutnje u znak odavanja počasti i sjećanja na poginule i preminule hrvatske branitelje, nakon čega je uslijedilo obraćanje gostiju i govori hrvatskih branitelja.

Iz ratnog puta Samostalne psunjske satnije:

Strateški važno područje za vođenje rata u novogradiškom kraju, a od izuzetnog interesa za obranu Nove Gradiške, bio je Psunj. Pokazalo se tijekom rata da je srpski agresor imao namjeru da se preko Psunja i njegovih južnih obronaka približi Novoj Gradiški sa sjeverne strane i tako je stavi u poluokruženje i osvoji. Drugi razlog zbog kojeg je Psunj bio izuzetno važan , ne samo za novogradiško i zapadnoslavonsko bojište, već i za veći dio sjeverozapadne Hrvatske, je odašiljač Hrvatske radiotelevizije. Osim televizijskih i radijskih veza na njemu su bile instalirane i telefonske veze. Ne čudi stoga što je zrakoplovstvo bivše JNA u nekoliko navrata bombardiralo i raketiralo odašiljač u namjeri da ga sruši, a veze onesposobi i područje zapadne Slavonije stavi u medijsku izoliranost. Tu strateški važnu točku branili su pripadnici Samostalne psunjske satnije. Samostalna psunjska satnija ustrojava se od dijelova Cerničke satnije koja je bila u sastavu 1. bojne 108. Brigade HV-e, osnovane u lipnju 1991. godine. Cernička satnija djelovala je početkom rata u zaustavljanju agresora kod Okučana, Smrtića, Gornjih Bogićevaca, Medara i Trnave. Za dan ustrojstva Samostalne psunjske satnije uzima se 5. listopada 1991. godine po zapovijedi zapovjednika 121. brigade HV-a brigadira Josipa Mikšića. Tog dana 47 branitelja Cerničke satnije se priključuje 35-orici boraca Cerničkog voda i 18-torici pripadnika Pratećeg voda koji je imao zadaću da nadzire i osigurava cestu Strmac – Brezovo Polje. Time je kompletirana i ustrojena Samostalna psunjska satnija. Tijekom listopada broj njenih pripadnika kreće se od 100 do 160, a u jednom trenutku i oko 200. Za zapovjednika je imenovan Luka Zec, a za zamjenike Alojz Sokić i Tomislav Šimić. Kasnije zapovijedanje preuzima Ivan Janošević. Uspješno satniju vodi sve do travnja 1992. godine. Svoju zadaću satnija je uspješno obavila u specifičnom ratnom djelovanju. Osiguravanje i nadziranje strateških točaka na Psunju, a posebice odašiljača HRT-a na Brezovom Polju zahtijevalo je dobro poznavanje terena i dosta domišljatosti. Samostalna psunjska satnija obranila je teritorij koji joj je dan na čuvanje i nadziranje. Njeni branitelji su bili izloženi svakodnevnim četničkim zasjedama, snajperskim hicima, podmetnutim minama i topničkim projektilima. Dobro fazički pripremljeni i hrabri borci Samostalne psunjske satnije nisu agresoru dozvolili pristup na branjeno područje odašiljača HRT-a. Posebnost Psunjske satnije je i činjenica kako je u svojim redovima imala čak trojicu maloljetnika, ali i vlastitog dušobrižnika fra Vjenceslava Janjića.

Za kraj organizatori su naglasili kako se nikada neće zaboraviti ova obljetnica, niti Samostalna psunjska satnija, jer kako piše na spomeniku koji su osmislili i izradili pripadnici Samostalne psunjske satnije -” Najviši vrh Psunja branili su i obranili tijekom Domovinskog rata HRVATSKA POLICIJA, HRVATSKA VOJSKA I DJELATNICI HRT-a. Najduže je vrh branila ”SAMOSTALNA PSUNJSKA SATNIJA” sastavljena od dragovoljaca Cerničke župe, a koja je imala i najveće gubitke”.

 

Komentari
Prethodni članakNatjecanje polaznika škole tenisa Teniskog kluba Nova Gradiška, evo rezultata
Sljedeći članakDelegacija Nove Gradiške potpisala Povelju suradnje i prijateljstva s Ujedinjenim Arapskim Emiratima