Nakon što su muzeji diljem svijeta proslavili Dan muzeja, pa tako i Gradski muzej Nova Gradiška, jučer su svoja vrata otvorili za posjetitelje kako bi upriličili izložbu umjetnika Damira Sokića. Dobro raspoloženi djelatnici Gradskog muzeja s veseljem su dočekali posjetitelje nakon duže stanke zbog mjera predostrožnosti pandemije koronavirusa. Posebice su bili zadovoljni jer su mogli ugostiti velikog slikara Damira Sokića, Novogradiščanina rodom iz Cernika. Ovo je prvi put da ovaj višestruko nagrađivani umjetnik samostalno izlaže u Gradskom muzeju Nova Gradiška. Posjetitelje je dočekala i pozdravila ravnateljica muzeja Marija Mihaljević, te napomenula kako je muzej ugostio cijeli jedan umjetnički krug akademskih slikara.

Izložbu Geometrije su posjetili i hrvatska akademska slikarica Nina Ivančić, prof. na Akademiji likovnih umjetnosti u Splitu, profesor Ante Rašić na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te domaći umjetnici Ivan Šeremet, Gordan Bijelić, Mladen Lovrić.

Radovi su nastali na temelju trideset i tri skice koje je davnih dana nacrtao u New Yorku, gdje je tada živio. “Kada sam pronašao te skice koje sam nacrtao 1988. godine, odmah mi se nametnula ideja da nešto napravim s njima pa sam se odlučio za seriju skulptura”, objašnjava Sokić. “Sve sam radio sam. Mogu reći da sam ih prilično sporo, s kontemplacijom i dubokim osjećajem mazio skoro godinu dana. Bila je to lijepa i teška godina”. Jedna od skulptura podsjeća na Rubikovu kocku, ali Sokić objašnjava kako mu niti u zadnjoj primisli to nije bila intencija. “To je samo koincidencija u formi”, dodao je umjetnik. “Baza geometrije je mjerenje, a kad je čovjek počeo mjeriti tada je počeo i misliti. Smatram da postoji nešto aristokratsko u geometriji, ljudi koji uzimaju neku mjeru ne drže se onoga manje je više,” kaže Sokić.

Kustosi izložbe i autor tekstova u popratnom katalogu je viši kustos Miroslav Pišonić.

O UMJETNIKU:

Damir Sokić rođen je u Novoj Gradiški 1952. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Nikole Reisera 1977. godine. Od 1977. do 1979. godine polaznik je Majstorske radionice za slikarstvo prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera. Od 1986. do 1993. godine živi i radi u New Yorku. Od 2000. godine profesor je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je nagrade „Vladimir Nazor“ za 2013. godinu.

Komentari
Prethodni članak„Zaposlena žena za aktivnu zajednicu“ – redovna provedba aktivnosti
Sljedeći članakSvečane dvorane u Novoj Gradiški neće još dugo biti prazne: Prvi termini već u lipnju