Gradska knjižnica Nova Gradiška jučer je bila domaćin svečanom obilježavanju 40. obljetnice stvaralaštva skladatelja Nikole Garašića, rođenog 02. rujna 1945. godine u Štivici.

U Zagrebu živi od 1960. godine gdje je pohađao privatnu glazbenu školu Matka Tomaševića. Prve skladbe napisao je 1970. godine, a uz skladanje piše tekstove, aranžira i produira. Na hrvatskog glazbenoj sceni uspjeno se, bez obzira na sve prepreke, održao već 40 godina. Skladao je oko 1000 vokalnih, vokalno-instrumentalnih i orkestralnih glazbotvorina raznih žanrova. Ostvario je nekoliko autorskih koncerata i promocija s poznatim hrvatskim umjetnicima, objavio više notnih autorskih albuma, te više od 50 nosača zvuka. ostova je kod hrvatskih zajednica diljem Europe, Sjeverne i Južne Amerike, a hodočastio je i u Svetu zemlju. Dobitnik je više nagrada i priznanja te zlatnih ploča, a nekoliko skladbi snimljeno je i na njemačkom, talijanskom, slovačkom, španjolskom i češkom jeziju. Član je nastarijih hrvatskih udruga, Matice Hrvatske, hrvatskog književnog društva Sv. Jeronima i Hrvatskog društva skladatelja i to već 30 godina.

Na jučerašnjem obiježavanju 40. obljetnice rada i djelovanja, prošlo se kroz njegovu diskografiju, te su svi nazočni imali prilike i poslušati neke njegove najveće hitove i suradnje s brojnim poznatim hrvatskim glazbenicima i pjevačima. Program obilježavanja je svojim nastupom uveličao i Tamburaški sastav Najbolje godine pod vodstvom prof. Mladena Ivoševića koji je surađivao i dalje surađuje s Nikolom Garašićem.
S kojom lakoćom Garašić piše pjesme je i dokaz da je zadnju pjesmu napisao prije samo nekoliko dana, a o svojem dugogodišnjem radu kaže:

Dodajmo ovome da je jučer u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ Staro Petrovo Selo povodom ove velike obljetnice otvoren kutak posvećenog stvaralaštvu ovog, možemo reći, zavičajnog skladatelja. Sinoć su osim obilježavanja 40. obljetnice rada Nikole Garašića, predstavljna i 3 CD izdanja, „U potrazi za tajnom“ (skladbe posvećene štivičkim stradalnicima), „Moj rodni kraj“ (tamburaški potpuri u izvedbi Mladena Ivoševića), te „Slavonska priča“ (CD tamburaškog sastava „Najbolje godine“). Isto tako predstavljen je i notni album „Žudnja“ s duhovnim skladbama Nikole Garašića, a njegova supruga Anica Garašić izložila je svoje radove pod radnim nazivom „Dizajn i estetika“ i to radove vezenja na svili, makrame i dikupaž što je vrlo stara, ali popularna tehnika ukrašavanja upotrebnih i ukrasnih predmeta upotrebom salveta, dikupaž papira, akrilnih boja, tehnikom raspucavanja površine, pozlaćivanja i lakiranja.

Autor: Nikola Knežević/photo: novagra.hr

Komentari
Prethodni članak06. prosinac – blagdan sv. Nikole
Sljedeći članakNovogradiški volonteri proslavili 4. rođendan