Na posebnoj svečanosti koja je prethodila sjednici Europskog vijeća, danas je u Bruxellesu potpisan Ugovor o pristupanju s Hrvatskom.

Taj povijesni trenutak za Hrvatsku i Europsku uniju otvara put procesu ratifikacije koji će formalizirati članstvo u Uniji 1. srpnja 2013.

Ugovor su potpisali predsjednik Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor u ime Hrvatske i šefovi država i vlada zemalja članica EU-a.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy pozdravio je potpisivanje naglasivši: „Ovo je povijesni dan za Hrvatsku i cijelu EU, želio bih čestitati predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću i predsjednici Vlade Jadranki Kosor. Vaše je hrabro vodstvo otvorilo put za pristupanje Hrvatske EU-u kao 28. zemlje članice“.

Poljski premijer Donald Tusk, čija zemlja predsjeda EU-om do kraja godine, posebno je pozdravio upornost i predanost Hrvatske na putu u EU, i izrazio joj dobrodošlicu u zajedničkoj europskoj obitelji.

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek je istaknuo: „Hrvatska je odradila nevjerojatan posao prilagodivši se našem modelu. U konačnici ovog maratona vi ste sprintali i vrlo je važno da u cilj uđete 1. srpnja 2013.“.

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso u svom je govoru naglasio: „Hrvatska je najbolji dokaz snažne transformacijske moći naše politike proširenja, stoga šaljemo poruku i njenim susjedima: Naporan rad se isplati”, rekao je predsjednik Barroso.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović istaknuo je važnost ovog povijesnog čina: „Svoju teško stečenu suverenost Hrvatska danas ne predaje Europskoj uniji, Hrvatska dio svoje suverenosti ulaže u Europsku uniju“, rekao je Josipović.

 „Članstvo u Europskoj uniji je dovršetak transformacijskog procesa društva na dobrobit svih građana Republike Hrvatske“, naglasila je predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor.

Današnja svečanost obilježava kraj dugotrajnog procesa priprema za pristupanje okrunjenog završetkom šestogodišnjih pregovora u lipnju 2011. Tijekom pregovora, koji su započeli u listopadu 2005. godine, od Hrvatske se tražilo ne samo da usvoji nove zakone i propise radi zadovoljavanja standarda EU-a, već i da ih provede, te na taj način dokaže da se reforme više ne mogu zaustaviti. Nakon pozitivnog mišljenja Europske komisije, Europski parlament je 1. prosinca dao svoj pristanak na članstvo Hrvatske u Europskoj uniji. Za pristupanje Hrvatske je glasalo 564 zastupnika, uz 38 glasova protiv i 32 suzdržana. Konačno odobrenje dalo je Vijeće Europske unije 5. prosinca.

Nakon potpisivanja Ugovora, pred Hrvatskom stoje dodatni izazovi na putu za članstvo EU-a. Na referendumu o pristupanju Europskoj uniji hrvatski će građani izraziti svoje mišljenje o članstvu Hrvatske u EU-u, a Hrvatska se također mora usredotočiti nazavršne pripreme za članstvo, uključujući nastavak napora za rješavanje svih pitanja na području pravosuđa i temeljnih prava, pravde, slobode i sigurnosti te politike tržišnog natjecanja. Europska komisija će nastaviti pratiti kako Hrvatska ispunjava sve obaveze preuzete u sklopu pristupnih pregovora, uključujući i one koje treba ispuniti prije dana pristupanja. Komisija će pratiti i nastavak hrvatskih priprema da, nakon pristupanja, preuzme odgovornosti koje proizlaze iz članstva.

Od danas, Unija pozdravlja Hrvatsku kao aktivnogpromatrača u radu Vijeća i njegovih pripremnih tijela.

Pristupanje Hrvatske potvrda je predanosti EU-a europskoj perspektivi svih zemalja Zapadnog Balkana. Ono će pridonijeti jačanju stabilnosti, slobode i napretka u Europi.

Autor: Nikola Knežević/photo: direktno.hr

 

Komentari
Prethodni članakInfo dani “Dođi i izaberi” u svrhu zlouporaba droga na području našeg grada
Sljedeći članakIzložba Udruge “Živa zemlja”