Za većinu učenika osnovnoškolaca školska je godina završila, kreću pripreme za upis u srednje škole i izbor obrazovnog programa. 27. lipnja počinju prijave u obrazovne programe, a mjesta u javnim srednjim školama u Hrvatskoj ima za 48.128 djece.

Kako piše “Glas Slavonije”, zanimljiv je popis najtraženijih zanimanja prema podacima iz 2015. godine. Tako su u tri slavonske županije lani najtraženiji bili konobari – u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i u Vukovarsko-srijemskoj. Jedino u Osječko-baranjskoj županiji listu predvode medicinske sestre. Ukupno su u četiri te županije bile tražene čak 1083 medicinske sestre.

Osim konobara i medicinskih sestara, na listi najtraženijih zanimanja u slavonskim županijama su i vozači teretnih vozila, zavarivači, prodavači, bravari, kuhari, soboslikari/ličioci, električari i elektroinstalateri. Među zanimljivostima je to što su među deset najtraženijih u Požeško-slavonskoj županiji bili tesari, u Brodsko-posavskoj na devetom mjestu maturanti gimnazije (?!), a u Osječko-baranjskoj traženi su bili i službenici za informacije. U Vukovarsko-srijemskoj na osmom su mjestu po traženosti suradnici u praktičnoj nastavi, a na devetom fasaderi.

Zanimljiv je podatak kako je u 2015. godini u četiri slavonske županije bio tražen čak 571 zidar.

Slično je i s nizom obrtničkih zanimanja ili, primjerice informatičarima, za kojima na tržištu vlada velika potražnja. No, stvarnost je, ipak, sasvim drukčija.

Na žalost, takvi obučeni kadrovi nerijetko odlaze raditi u inozemstvo za nekoliko puta veću plaću.

Komentari
Prethodni članakNajmlađi Sičani uspješni na Smotri folklora “U Vrpolju, na ponos i diku”
Sljedeći članakOsnovana županijska Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata / Foto