Obilježena je 24. obljetnica vojno redarstvene akcije “Širinci ’92.” kojom prilikom su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u Širincima. Nastavak svečanosti održan je u Općini Rešetari.

Početkom listopada 1991. godine pobunjeni Srbi uz pomoć Bjelovarskog korpusa JNA, Banjalučkog korpusa i dobrovoljačkih srpskih jedinica iz Srbije, Crne Gore i BiH uspjeli su vojnim djelovanjem zauzeti velik dio planinske zapadne Slavonije. Njihovo tadašnje najjače uporište bilo je u Okučanima, te na jugoistočnom području Pakraca. U toj teškoj i naizgled bezizlaznoj situaciji najugroženiji su bili okolni gradovi Nova Gradiška, Požega, Lipik, Pakrac, Daruvar, Grubišno Polje, Virovitica, Slatina. Prema tadašnjim planovima JNA i jedinica pobunjenih Srba postojala je velika opasnost od izlaska neprijateljske vojske prema mađarskoj granici što bi dovelo do okupacije preostalog slobodnog dijela Slavonije. Akcijom hrvatskih postrojbi “Otkos 10” otklonjen je dio opasnosti od Virovitice i Grubišnog Polja, a djelovanje je nastavljeno akcijom “Orkan ’91”.

Operaciju “Orkan ’91” je pripremilo Zapovjedništvo operativne grupe “Posavina” na čelu s zapovjednikom Rudijem Stipčićem. U akciji su sudjelovale slijedeće hrvatske postrojbe:
1. “A” brigada ZNG “Tigrovi” ( zapovjednik Josip Lucić),
8. brigada Samobor poslije151. brigada Samobor ( zapovjednik Adolf Paar ),
99. brigada Zagreb Pešćenica ( zapovjednik Josip Perković ),
100. brigada “R” Zagreb Centar ( zapovjednik Ognjen Debeljak),
104. brigada Varaždin ( zapovjednici Ivan Rukljić i Vjeran Rožić ),
108. brigada Slavonski Brod ( zapovjednik Pero Katalinić ),
117. brigada Koprivnica ( zapovjednik Dragutin Kralj ),
121. brigada Nova Gradiška ( zapovjednik Josip Mikšić ),
123. brigada Požega ( zapovjednik Miljenko Crnjac ),
125. brigada Novska ( zapovjednik Dane Pavičić ),
127. brigada Virovitica ( zapovjednik Đuro Dečak ),
132. brigada Našice- Orahovica ( zapovjednik Slavko Barić ),
136. brigada Slatina ( zapovjednik Josip Černi ),
149. brigada Zagreb Trešnjevka ( zapovjednik Petar Rajković ),
56. samostalna Bojna Kutina ( zapovjednik Zvonimir Gregurić ),
Protudiverzantska satnija ZNG Bjelovar ( zapovjednik Željko Cepanec ).

U prvoj etapi spomenute akcije hrvatske postrojbe su napale srpska uporišta, a agresor je protjeran prema Bučju, Pakracu i Okučanima. Potpuno je bila osigurana i cesta Nova Gradiška – Požega. Oslobođena su brojna okolna sela.

U drugoj etapi operacije “Orkan ’91” koja je počela 22. prosinca 1991. godine hrvatska vojska je započela još žešću ofenzivu na području okupiranog dijela zapadne Slavonije, a 3. siječnja 1992. godine pripadnici 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade HV-a, 1. satnije 2. bojne, 3. satnije 1. bojne i Samostalne satnije 121. novogradiške brigade oslobodili su selo Širince i zauzeli položaje kod sela Trnakovci koje su držali rezervisti iz Užičkog korpusa sa pobunjenim Srbima (mještani sela) i dobrovoljačkih srpskih jedinica.
Prvi takav pokušaj oslobađanja tog prostora izveden je 30. prosinca 1991. god. kada su snage jačine satnije, 2. bojne 121. novogradiške brigade ušle u selo Širinci, ali zbog jakog protunapada pobunjenih Srba, rezervista JNA i Dobrovoljačkih jedinica, povukli su se na početne položaje.

02. siječnja 1992. godine tadašnji Ministar obrane Gojko Šušak je u ime hrvatskih postrojbi potpisao primirje s generalom JNA Andrijom Rašetom u Sarajevu. Obje zaraćene strane su Sarajevskim sporazumom bile obvezne ostati na dosegnutim položajima, te je tako zaustavljeno daljnje napredovanje HV-a u oslobađanju okupiranih područja zapadne Slavonije. Ipak je završetkom akcije “Orkan ’91” uspješno neutralizirano 21 srpsko uporište, a bojišnica na tom području je stabilizirana. Osujećena je stoljetna ideja i plan o velikosrpstvu iz Načertanija kojim je vizija agresora bila stvaranje granice između Srbije i Hrvatske na liniji Karlobag – Karlovac – Virovitica. Srbočetnički agresor potpomognut vojskom JNA postao je opasno upozoren da na drugoj strani ima ozbiljnu vojnu silu. Hrvatska vojska je pokazala jasne namjere, a to je uspostava suvereniteta svog naroda.

Tijekom borbenog djelovanja od 30. prosinca 1991. godine do kraja ožujka 1992. godine za slobodu tog kraja svoj život su dali hrvatski branitelji Davor Cvitković Daca, Ljubomir Dakić, Tihomir Dautović, Ivan Atlagović, Ivan Vjetrovski, Zdravko Hodak, Vlado Grganić, Mladen Kovačević, Slavko Matošević, Zvonko Novoselac, Antun Rakovsky, Dragutin Horvat, Ivan Lukinović, Ivan Matijašević, Zvonko Benić, Josip Džajkić, Vjekoslav Stanišić i Josip Grgurević. Njima u čast i slavu i svim drugim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima brojna izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće kod Spomen obilježja u Širincima. Iako u jako lošim vremenskim uvjetima okupilo se šesdesetak članova obitelji poginulih, suborci, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Okučana, Gornjih Bogićevaca, Rešetara, Nove Gradiške i Slavonskog Broda, te izaslanik Ministarstva obrane RH brigadir Denis Tretinjak.

Riječi zahvale za doprinos u Domovinskom ratu svim hrvatskim braniteljima izrekli su predsjednik novogradiškog Odbora za obilježavanje obljetnica Domovinskog rata pukovnik Adam Tomičić , predsjednik županijske organizacije dragovoljaca Jozo Bungić, predsjednik Udruge 108. brigade ZNG RH Pavo Naletilić, načelnik općine Rešetari Zlatko Aga, te predstavnik novogradiških branitelja satnik Krešimir Baković.

Pale su i kritike na račun dosadašnjeg vođenja politike na državnoj razini po kojoj su hrvatski branitelji obespravljeni, zaboravljeni i stavljeni na margine društva države koju su oni i stvarali. Jedna od primjedbi je bila i na račun medija koji po mišljenu hrvatskih branitelja ne iznose dovoljno istine o Domovinskom ratu niti daju dovoljno medijskog prostora toj tematici. Kritke govornika su zaobišle samo dvije medijske kuće, Radio “Bljesak” Okučani i Radio Nova Gradiška čiji su djelatnici također bili nazočni kao i prethodnih godina. I možda jedna od najtežih riječi bila je usmjerena prema suborcima poginulih. Brojnost pripadnika postrojbi koje su sudjelovale u akciji “Širinci ’92.” govori o zaista velikom broju od kojih svega nekolicina dođe na obljetnicu ukazati zasluženu počast poginulim suborcima. Jedno je sigurno, dok je onih koji su jučer došli do Spomen obilježja u Širinicma vođeni mišlju ” Hrvatska je iznad svega, samo Bog je od nje veći i hrvatski narod preči “- 18 veličanstvenih neće biti zaboravljeno.

Foto naslovnica: Facebook, Željko Ivanišević

no images were found

Komentari
Prethodni članakŽućka, čuvarica tranzitnog centra za izbjeglice u Slavonskom Brodu
Sljedeći članakVi pronađete posao u inozemstvu, a država vam da 2 500 kn