Svake prve subote u mjesecu ožujku diljem Lijepe naše, pa tako i u Novoj Gradiški obilježava se “Dan narcisa”. Dan kada u našem gradu iz godine u godinu, već 23 godine za redom, članice novogradiške podružnice Hrvatske lige protiv raka dr. Zorislav Slović simboličnom podjelom narcisa svoje sugrađane nastoje upozoriti i podići svijest na važnost ranog dijagnosticiranja i otkrivanja raka dojke.

U ovogodišnje obilježavanje “Dana narcisa” članicama novogradiškog ogranka Lige protiv raka pridružili su se i djelatnici i članovi stambene zajednice Sv. Ivan od Boga Šumetlica koji djeluju pri bolnici Sv.Rafael Strmac, također s ciljem privlačenja sve većeg broja građana na zaustavljanje kod štanda punog žutih rascvjetanih narcisa kako bi se informirali kako o prevenciji, tako i o ranom dijagnosticiranju, te liječenju raka dojke u žena, ali i muškaraca. 

Statistike su kada je po srijedi rak dojke diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, poražavajuće s obzirom na to da je ovakav oblik karcinoma najčešći uzrok smrti od raka u žena. 

Ženama dati snagu u borbi protiv raka, ženama poručiti da mogu na besplatnu mamografiju, žene potaknuti na redovit samopregled dojke, muškarcima poručiti kako trebaju biti podrška svojim suprugama, majkama, sestrama, kćerkama, bliskim pripadnicama nježnijeg spola, ali pripaziti i na sebe samozadani su zadaci koje su na novogradiškoj šetnici ispunjavale članice novogradiške podružnice Hrvatske lige protiv raka dr. Zorislav Slović.

-“Više ne postoji dobna granica kada govorimo o raku dojke, ona se zaista pomakla, ima djevojaka koje su se već s 19 godina našle u borbi protiv ovog oblika karcinoma. Ono što je bitno za sve žene jest barem jednom mjesečno napraviti samopregled dojki i u slučaju da se primijeti ikakvu kvržicu, promjenu, zadebljanje, javiti se doktoru kako bi se otišlo na obradu. Dovoljno se javiti liječniku opće prakse koji upućuje dalje. Važno je poznavati i voditi brigu o svome tijelu, jer ako se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi on je u potpunosti izlječiv.  To se odnosi i na muškarce jer ovaj oblik karcinoma sve je učestaliji kod pripadnika suprotnoga spola. Od početka godine do danas na novogradiškom području imamo tri operirana muškarca od raka dojke, prema tome ni oni više nisu pošteđeni tako da je i prevencija kod njih isto značajna”- poručila je Tereza Grgić, predsjednica novogradiške podružnice Hrvatske lige protiv raka dr. Zorislav Slović.

Na važnost samopregleda dojke posebno se apostrofiralo na ovogodišnjem “Danu Narcisa”, ono se često zanemaruje i podcjenjuje od strane žena, a može biti od velikog značaja pri ranom otkrivanju karcinoma dojke, a samim time i dovesti do brzog ozdravljenja. Ovaj jedan dan u godini samo je podsjetnik onoga što bi nam trebalo biti na umu tijekom cijele godine, na što bi trebali podsjećati sebe i svoje bližnje kako bi sačuvali ono najvrjednije – zdravlje, a time i život. 

 

 

Komentari
Prethodni članakKrenulo je proljeće, vrijeme je da uredite svoj vrt!
Sljedeći članakZapočinje Svjetski i Europski tjedan novca