Danas se Okučanima održava nanbudo seminar, 4. po redu, kojeg vode vrhunski svjetski majstori nanbudo-a, renshi Leo Rafolt – nositelj majstorskog zvanja 7. dan što je najviši stupanj koji netko ima u Hrvatskoj, te Branko Užarević – nositelj majstorskog zvanja 5. dan.

Nanbudo je relativno nova borilačka vještina japanskog podrijetla. Osnovao ju je 1978. godine Yoshinao Nanbu, a ima mnogo korijena u japanskim borilačkim vještinama aikidu, karateu i judu.
Koji je razlog da su baš Okučani odabrani već 4 godine za domaćinstvo nanbudo seminarima, otkrili smo u razgovoru s Robertom Sikorom, predsjednikom keiraku centra i trenerom Nanbudo kluba „Sedam“ iz Zagreba:

Kao što je rekao Sikora ove godine je veliki odaziv hrvatskih nanbudo klubova na ovaj seminar, a po prvi puta nazočni su i članovi mađarskog nanbudo saveza. Isto tako nazočna je bila i Edija Redžić (Nanbudo klub “Marija Bistrica”) bivša svjetska prvakinja u nanbudo borbama.

Razgovarali smo s jednom članicom mađarskog saveza i između ostalog saznali kako je došlo do suradnje s hrvatskim nanbudo savezom:

Domaćin ovog seminara je Nanbudo klub „Slavonija“ iz Okučana kojeg vodi Zlatko Redžić koji ističe da je velika zainteresiranost djece za ovu borilačku vještinu, te da su u zadnjih nekoliko godina postizali odlične rezultate.

Za sve zainteresirane na kraju seminara sudionici su priredili prikaz nanbudo borilačke vještine i tehnike. Pohvale idu organizatorima ovog seminara koji iz godine u godinu ima sve više sudionika što je dokaz koliko je Nanbudo klub „Slavonija“ iz Okučana cijenjen u nanbudo krugovima u Hrvatskoj. Nanbudo seminaru posvetit ćemo se i u emisiji „Sportski ponedjeljak“ Radija Nova Gradiška sljedećeg ponedjeljka 16. prosinca 2012. godine od 13 sati i 40 minuta.

 

Komentari
Prethodni članakOdzvonilo skupljanju boca
Sljedeći članak“Slavonski biser” pobjednik novogradiške zimske lige