Svaka godina nosi svoje, a period od 365 dana daje nebrojene mogućnosti, koje neki iskoriste kako treba, dok ih drugi jednostavno ”bace u vjetar”. 

Kako sve ne bi ostalo ”mrtvo slovo na papiru”, 01.01.2020. pravo je vrijeme da se prisjetimo nekih od najsjajnijih trenutaka u proteklih 365 dana. 

Na portalu RadioNG.hr možete pronaći brojne priloge o tome što se radilo tijekom 2019. godine, a mi smo odlučili u samome početku izdvojiti program zapošljavanja žena „Žena zaželi, žena radi”, projekt u vrijednosti 6.658.829,00 kuna. Kroz projekt je zaposleno i educirano 50 teže zapošljivih žena s područja Grada Nova Gradiška za rad s 250 korisnika (starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju).

Sljedeći važan projekt je prekogranična suradnja sa Srbijom BIOSOL, korištenje biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora za održivu i učinkovitu energiju vrijedan 997.647 eura; projekt prekogranične suradnje sa Srbijom 2, vrijedan 541.795 eura, projekt prekogranične suradnje s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom za koji je prijava u tijeku, vrijedan 300.000 eura, a odnosi se na prijenos znanja i dobrih praksi iz područja CNC tehnologije, robotike i mehatronike te uspostavljanje zajedničkog trening centra s virtualno komponentom, samo su neki od dosega u području gospodarstva Nove Gradiške.

Gradsko vijeće Grada Nova Gradiška donijelo je Odluku o otpisu dugova fizičkim osobama kojom će biti obuhvaćeno 1600 ovrha i otpisana dugovanja u iznosu od 1.800.000,00 kuna, još jedna je činjenica koju je važno istaknuti. 

Završen je projekt energetske obnove zgrade NK „Sloga” vrijedan 666.724 kuna, u tijeku je ishođenje građevne dozvole za rekonstrukciju tribina, izgradnju nadstrešnice, tribina i rasvjete na stadionu NK „Sloga”. Ishođena je građevna dozvola za Sportsko rekreacijski centar u naselju Slavča, vrijednost projekta 935.000,00 kuna, izrađena je projektna dokumentacija i podnesen zahtjev za izdavanje građevne dozvole za obnovu i rekonstrukciju rukometnog stadiona Nova Gradiška, a pripremljena su i tri projekta energetske obnove javnih zgrada u vlasništvu grada, Društvenog doma, Remonta i Prekršajnog suda.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike prihvatilo je projekt „I naš grad razvrstava otpad”, vrijedan 384.000 kuna. Izvršena je prijava za nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje korisnog otpada ukupne vrijednosti 2.533.505 kuna. Tu je i projekt izgradnje reciklažnog dvorišta Šagulje Ivik, vrijedan 6.790.934 kune.

U tijeku je priprema projektne dokumentacije za izgradnju kompostane u vrijednosti 5,5 milijuna kuna, u tijeku je i ishođenje građevne dozvole za sortirnicu korisnog otpada vrijedne 6,5 milijuna kuna.

Grad Nova Gradiška se uključio i u projekt uređenja šetnice uz vodotok Šumetlice, u suradnji s Hrvatskom vojskom realiziran je projekt uklanjanja ruševina nastalih ratnim djelovanjem u gradu.

Tijekom godine Grad Nova Gradiška je isplaćivao potpore za obitelji novorođene djece, osigurao poklon pakete svim polaznicima prvih razreda osnovnih škola, financirao ljetovanje 64-ero djece, financirao kupnju likovnih mapa i kutija za tehnički pribor, isplatio nagrade učenicima gradskih škola za osvojena mjesta na Državnim natjecanjima, osigurao financijska sredstva za informatizaciju i nabavu opreme u školama, stipendirao 24 studenta i 14 učenika. Tu su i brojni programi razvoja civilnog društva, programi socijalne skrbi i još puno toga!

Značajne su i aktivnosti na programu poticanja razvoja turizma; tu svakako treba apostrofirati „Vrata Slavonije”, Centar za posjetitelje, ukupne vrijednosti 1.050.000 kuna.

U pripremi i provedbi su i projekti: prenamjene vojarne koju je Republika Hrvatska darovala Gradu, projekt vrijedan 11.790.000,00 kuna; Grad je sufinancirao uređenje pročelja više stambenih zgrada u privatnom vlasništvu u vrijednosti 200.000,00 kuna. Tu je i energetska obnova vrtića „Maslačak”, projekt ukupne vrijednosti 2.935.275,00 kuna; završen je projekt energetske obnove Doma kulture vrijedan 2.796.240,00 kuna. U radove na obnovi i opremanju unutrašnjeg prostora Doma kulture uloženo je 500.000,00 kuna. Među projektima je i obnova pročelja zgrade starog suda, katastra, ukupne vrijednosti 1.800.000,00 kuna. Uređenje sjevernog i zapadnog pročelja zgrade starog suda i uređenje potkrovlja muzeja ukupne vrijednosti 832.446,00 kuna, također je jedan od kapitalnih projekata.

Uspješno su riješeni imovinsko pravni odnosi kupnjom nekretnina za rekonstrukciju Ulice Ivana Domca, vrijednost investicije je 2.570.000,00 kuna. Izrađena je projektna dokumentacija i ishođene su građevne dozvole za rekonstrukciju Ulice braće Radića, radovi su pri dovršetku, ukupna je vrijednost projekta 2.100.000,00 kuna.

Uspješna je godina bila za novogradiške srednje škole. Gimnazija Nova Gradiška, Elektrotehnička i Ekonomska škola Nova Gradiška i Industrijsko obrtnička škola Nova Gradiška – provodili su brojne projekte poput Erasmusa, također su obilježavali važne datume, educirali učenike, provodili razne radionice i edukacije, a i ove godine Novogradiška Gimnazija provodila je projekt Škola za život. Osim toga, istaknuli su se i brojni pojedinci uspjesima na natjecanjima u različitim područjima.

Sportaši našega kraja postigli su zavidne rezultate, kako pojedinci, tako i oni u grupnim sportovima – tenis, odbojka, kuglanje, nogomet, rukomet…nabrajanju nema kraja. Za pohvaliti je kako je GNG Program razvoja sporta podržao sa
1.520.000 kn. O postignućima sportaša čitajte u kategoriji sport. 

I ove godine održane su brojne manifestacije kako u organizaciji Grada, tako i Udruga. Najvažnije za istaknuti su one najveće i najposjećenije: Grahijada – u čast priznanja RH (12. siječnja), Pokladni dani, Čobanijada – u čast VRO Bljesak (30. travnja), Ljeto u knjižnici, 5. let s Gavranom. Otvoreno je i Ljetno kino u središnjem gradskom parku. Za uživanje na otvorenom Grad je osigurao nove sjedalice od paleta. 24. NOVOGRADIŠKO GLAZBENO LJETO održano je od 14. – 18. kolovoza 2019. Nastupali su Željko Joksimović, Maja Šuput, Bosutski Bećari, Darko Rundek & ekipa, Silente, Damir Kukuruzović & Django Group,
Folklorni ansambl Zagreb Markovac te drugi. I na kraju, izdvojili smo Advent u našem gradu koji nikada nije izgledao ljepše, a bogati sadržaji i brojne aktivnosti za sve građane i djecu i dalje su u tijeku, pa ako niste iskoristite priliku i posjetite Advet (klizalište, kuća Djeda Božićnjaka, gastro ponuda, koncerti…)

S obzirom na to da je godina dana dug period, nismo u mogućnosti izdvojiti apsolutno svaki detalj, jer mnoštvo je toga iza nas. 365 se radilo, trudilo, gradilo, ustrajalo i postizalo. Naš iako mali grad iznjedrio je mnoštvo toga pozitivnog i hvale vrijednog.

Hvala Udrugama, institucijama, ustanovama, pojedincima i svima onima koji su doprinijeli u rastu i razvoju našega grada u protekloj 2019. godini, a jedino što možemo poželjeti u 2020. godini je još uspjeha i napretka. Čini se kako se naši Novogradiščani drže poslovice ”samo je nebo granica”, pa neka tako i ostane. 

Komentari
Prethodni članakOd 1. siječnja novi zakon o kaznenom postupku, pogledajte što se mijenja
Sljedeći članakSretna vam Nova godina!