Iako nas analitičari diljem svijeta već danima bombardiraju s crnim prognozama o godini u koju smo zakoračili, razno-razni “treneri životnih vještina”, ali i psiholozi, istovremeno upozoravaju kako bez nade i optimizma nema ni pomisli o boljoj budućnosti.Ipak, godina koju smo, na sreću ( ili na žalost, ipak dočekali ) bit će, po mnogo čemu prekretnica. Stoga je suviše važna da bismo je prepustili slučaju. Prije nego li se počnete nadati nečem boljem i ispunite mozak pozitivnim mislima, slijedi upoznavanje s novostima koje su na snagu stupile 1.siječnja čarobne 2013.godine.

Osim što je 2013.godina velikih očekivanja, velikog rada, povećanog broja nezaposlenih, ali i ulaska Hrvatske u Europsku uniju, čini se kako će biti i godina brojnih novih zakonskih promjena. Krenimo, stoga redom.

S prvim danom Nove Godine na mlijeko i kruh uveden je PDV u iznosu od pet posto ( u tu kategoriju ulaze i pojedini lijekovi, ortopedska pomagala, dječja hrana, ali i ono što nas neće toliko pogoditi-karte za kino ) . Osim toga, troškovi života u Hrvatskoj će od ove godine biti skuplji za 500 kuna, što zbog poreznih izmjena, što zbog poskupljenja grijanja i ostalih režija, kao i daljnejg rasta cijena hrane i neregenata na svjetskim tržištima.

I novi Obiteljski Zakon donosi promjene postupka donošenja odluka o djeci tijekom razvoda i to tako da će roditeljska skrb ostajati zajednička. Dug za alimentaciju  sjedat će na imovinu i prihode, a izbjegavanje plaćanja kažnjavat će se odrađivanjem javnih radova. Ako jedan od roditelja bude ometao viđanje djeteta, moći će biti kažnjen lišavanjem skrbi.

Neisplata plaća, obijesna vožnja, sramoćenje, neovlaštena proizvodnja i promet tvari zabranjenih u sportu kao nova kazenna djela, veće kazne i dulji rokovi zastare, također su novogodišnje novine u okviru novog Kaznenog zakona. Posjedovanje droge za osobne potrebe izbačeno je iz zakona, te će se od sada tretirati kao prekršaj.

Prvi dan primjene Zakona o fiskalizaciji u poslovanju  gotovinom pokazao je kako će, dugoročno, biti moguće stati na kraj sivoj ekonomiji, kažu stručnjaci iz Ministarstva financija. Prvog dana Nove Godine do 15 sati zaprimljeno je 235 tisuća 967 zapisa za račun od 2 195 različitih OIB-a.

Ono što nas čeka u veljači ili najkasnije u ožujku je novi  Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Predviđa se da će poljoprivreda do tada izgubiti između 90 do 150 milijuna kuna iz europske blagajne. Mjesec svibanj ove godine krajnji je rok za prijavu hektara prema čijem će broju poljoprivredna gospodarstva dobivati potpore u Europskoj uniji.

S prvim danima Nove Godine trebali bi biti upoznati i s konkretnim podacima o skraćenim listama čekanja na pojedine bolničke zahvate, a od polovice godine sve predoperativne pretrage ( krv, EKG, internistički pregled…)  bit će moguće obaviti neposredno prije zahvata, a ne znatno ranije, kao do sada. Dugoročno, kompletan sustav takozvanog e-zdravstva trebao bi profunkcionirati tijekom ove godine.

Ono što nikako nije dobro, nastavak je trenda povećanja broja nezaposlenih, koji bi, ako je za vjerovati resornom minsitru, ipak, trebao početi opadati polovicom 2013.godine. Još uvijek ništa ni od novih investicija, kao ni značajnijeg rasta gospodarstva, ali, i to bi, kao trebalo krenuti u ovoj godini.

Uza sve novosti na koje se, tek trebamo naviknuti, najveća nas prilagodba očekuje s dolaskom mjeseca srpnja, kada će Hrvatska definitivno i konačno ući u novu asocijaciju, Europsku uniju.

Uz treniranje optimizma, koji bi nam svima dobro došao, rada na samima sebi, stjecanje novih vještina koje će Europa, možda znati cijeniti, ovih sedam preostalih hrvatskih  mjeseci mogli bi iskoristiti i za ponavljanje ili učenje engleskog jezika. To je ono što će nam, definitivno trebati.

Sretno nam svima u 2013!

Autor: Simonida Tarbuk
Komentari
Prethodni članakTradicija i mladost-spoj za budućnost
Sljedeći članakIris Ivaniš i Marko Ćosić najuspješniji sportaši u 2012. godini (photo)