Sedma po redu kulturna manifestacija „Noć muzeja“, koja ove godine obuhvaća sto hrvatskih muzeja, galerija i ustanova u kulturi, obilježena je i u Novoj Gradiški, s tematskom podlogom o najfinijem komadu ukrasne tkanine s očicama – nadaleko poznatom čipkom.

Glavni organizator manifestacije je „Hrvatsko muzejsko društvo“, a sudionici su većina muzeja i kulturnih ustanova u Hrvatskoj koji u ovoj noći prigodno nude otvoreniji pristup muzejskoj publici. Gradski muzej Nova Gradiška ove je godine priredio prezentaciju čipke, u okviru izložbe „Čarolija čipke i nakita“, autorice Marije Karlovčan – Subić, više kustosice muzeja. Spomenuta izložba sadrži šezdesetak muzejskih primjeraka čipki koje su donacija obitelji poznatog Novogradiščanina Karla Dieneša. Izložba je otvorena u prostoru bivše knjižare Bauer, u Ulici slavonskih graničara. Kustosica Marija Karlovčan – Subić ispričala je povijest čipke koja se javlja u 15. stoljeću kao ukras odjevnih predmeta, u doba renesanse postaje samostalna tvorevina, u baroku postaje raskošna i popularna odjeća, a u industrijskoj revoluciji javlja se čipka daleko zastupljenija u odjevnim predmetima. Iznimne kvalitete i posebne ručne izrade ističu su hvarska, paška i lepoglavska čipka – unikati koji su zaštićena kulturna dobra pri UNESCO-u, a izrađuju se od niti iz listova agave.

Budući da Noć muzeja ima i popratnu seriju događanja, večer je upotpunila i glazbena pratnja učenika Osnove glazbene škole novogradiškog Učilišta Relković. Uz čipku, prikazani su primjerci nakita koji je kroz povijest služio kao ukrasni predmet, ali i kao statusni simbol bogatih. Nastavak kulturnog događanja nastavio se u Hotelu Tomislav gdje je uslijedila modna revija u kojoj su novogradiške manekenke pokazale ljepotu odjevnih predmeta ukrašenih čipkom, pokazujući modnu raznovrsnost upotrebe čipke. Nakon revije, manifestacija se nastavila u prostoru knjižare Bauer gdje je priređena kreativna radionica „Dizajniranje i izrada nakita“ pod vodstvom Nevenke i Sandre Milinčević. Večer je upotpunila i likovna radionica pod vodstvom akademskog slikara Željka Subića, a za najbolje izrađivače nakita  i umjetničkih radova slijede prigodne nagrade.

Autor: Mario Trupinić/Foto:Moca

Komentari
Prethodni članakNasilje u Novoj Gradiški!?
Sljedeći članak14. Poljoprivredno – poduzetničke ideje – rezime prvog dana manifestacije