U dvorcu Kulmer u Cerniku održana je 2. Ćuptetijada, a ujedno i 5. ocjenjivanje vina novogradiškog kraja, sve to uz organizaciju Udruge vinogradara i voćara Cernik. Šampionsko vino imao je Vinko Majer koji je dobio zlatnu medalju za traminac 2012. s ocjenom 18,1.

Uz tradicionalne cerničke ćuptete brojni posjetitelji mogli su uživati u vinskom gulašu, jelima s roštilja, te izvrsnim domaćim vinima članova Udruge voćara i vinogradara Cernik. Večer su dodatno začinili članovi Tamburaškog sastava “Ledina” iz Cernika. Glavni pokrovitelj manifestacije bili su Turistička zajednica Općine Cernik i Brodsko-posavska županija, a medijski pokrovitelj Radio Nova Gradiška.

“Ćuptet je tradicionalni autohtoni cernički proizvod koji pokušavamo dići na jednu višu razinu i napraviti od njega prepoznatljivi dio naše tradicije. Ćuptet je u biti meso koje se pravi za kulenje i kulenove seke u kombinaciji s posebnom verzijom tijesta koja se peče na specifičan način. Riječ “ćuptet” vuče povijesne korake od Turaka, no s obzirom da znamo kako Turci ne jedu svinjetinu, porijeklo je i dalje nedefinirano. Stoga ćemo s ovom manifestacijom i promocijom ćupteta pokušati istražiti i povijesne korijene riječi “ćuptet”, kao i samog proizvoda”, rekao je za Radio Nova Gradiška predsjednik Udruge voćara i vinogradara Cernik Zvonko Živković.

Radi se i na zaštiti ovog tradicionalnog proizvoda kojeg samo možete pronaći i kušati ga u Cerniku.

Što se tiče ocjenjivanja vina novogradiškog kraja, u ovom tradicionalnom natjecanju sudjelovala su 22 vinara s 36 vina. “Inače, novogradiški kraj je Bogom dan za uzgoj vinove loze, počevši od vrhunskih bijelih vina (Graševina, Traminac itd.), pa do crnih sorti kao što je Portugizac (autohtona Cernička sorta)”, kaže Zvonko Živković.

“Novogradiško vinogorje je poznato od davnina. To su prelijepe padine Slavče, Lipovice, Opođa  i tu se vino proizvodi već dosta dugo. Iako je nekada vinogorje bilo puno bogatije trsovima nego danas, naših par udruga (Nova Gradiška, Staro Petrovo Selo, Cernik) radi na podizanju novih nasada i promociji naših autohtonih sorti vinove loze”, naglasio je Živković.

U ocjenjivanju vina sudjelovala je komisija u sastavu: dipl. ing. Petar Živković kao predsjednik, te dipl. ing. Vera Novaković, Ivo Bogunović, Dražen Bogunović i ing. Igor Lazić kao članovi komisije.
Šampionsko vino koje je dobilo i zlatnu medalju je od vinara Vinka Majersa koji je za svoj traminac 2012. dobio ocjenu 18,1. Sve sudionike ocjenjivanja kao i same ocjene pogledajte detaljno ovdje.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakNajbolji hrvatski taekwondisti u Novoj Gradiški! (photo)
Sljedeći članakU drugom krugu Vinko Grgić (SDP) i Željko Bigović (HDZ, HSLS)