Godišnju sjednicu prepunu emocionalnih naboja održali su večeras, 10.veljače, roditelji djece oboljele od malignih bolesti pod nazivom Hrabro dijete.

Svaka je bolest pojava koja čovjeku temeljito mijenja život, a posebno je težak osjećaj znati za oboljenja djece koju zahvaćaju limfoni, tumori organa i leukemija. Nova Gradiška prednjači s brojem oboljele djece, porazna je statistika i na nacionalnoj razini, a teškoće stvara i mali broj liječnika onkologa.  Ova bi udruga bila najsretnija da ima što manji broj članova, ali umjesto da što manje djece obolijeva, događaju se najteži scenariji pa se tako broj od 31-og djeteta smanjio za troje nedavno preminule djece iz Nove Gradiške te Slatine i Čepina. Obitelji ove djece su požrtvovane, koče ih nerazumijevanje struke, ali humani rad im je prepoznat i na nacionalnoj razini kroz mnoge akcije senzibiliziranja javnosti. Za 21. ožujka najavljuju humanitarni koncert Parnog valjka, a čijim dolaskom u Dom kulture svi možemo pomoći radu udruge. Najveći problem svih udruga su financije. Kada govorimo o ovakvim udrugama, to ne bi nikako smio biti problem, već bi društvo financijsku pomoć trebalo imati kao glavni imperativ. Udruga sada djeluje u gradskim prostorijama u Ulici Vladimira Nazora, a sjednici je prisustvovala i dogradonačelnica Nove Gradiške dr. Ljepša Rakas – Vujčić.

Dogradonačelnica je govorila o poraznoj činjenici o malom broju stručnih ljudi, o problemima administrativnog označavanja bolesti u zdravstvu te udruzi u ime Grada Nova Gradiška obećala pomoć koliko god je u mogućnosti. Pomalo kritički,  predsjednica Jasminka Žužić pozvala je na složnost društva jer kada se radi o djeci, složni moraju biti i gradonačenici, župani, ravnatelji i svi koji obnašaju javne funkcije i u mogućnosti su pomoći na bilo koji način. Psihološke savjete na sjednici dao je i liječnik u mirovini  Dragoljub Kocić rekavši kako se u rad trebaju uključiti i svi oni koji nemaju veze s bolesti jer su upravo oni u većoj snazi za pomaganje. Gorući je problem i nedostatak službenog automobila jer su roditelji financijski iscrpljeni za dodatne izdatke po pitanju rada udruge.

Autor: Mario Trupinić

Komentari
Prethodni članakVisoka pobjeda Mladosti
Sljedeći članakTuristička zajednica Nova Gradiška i projekt “SAVA NAVIGO”