Lijepo proljetno vrijeme izmamilo je mnoge šetače na obilazak novogradiškihkafića, odlazak na tržnicu te, naravno, šetnju glavnom novogradiškom ulicom.Velik broj prolaznika bio je razlog brojnih udurga za promoviranje svojih aktivnosti.

„Udruga slijepih Grada Nova Gradiška“ (fotografije gore) svojim je štandom predstavila velik broj svojih radionica. Za svoj bogati rad udruga je od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi dobila sredstva za provedbu trogodišnjeg Programa namijenjenog djeci s teškoćama u razvoju.

„Udruga volontera Nova Gradiška“ danas je provodila humanitarnu akciju „Korak za Ljubicu“ s kojom nastoje pomoći Ljubici Maroš, mladoj djevojci iz Okučana koja je stradala u prometnoj nesreći s posljedicama oštećenja kralježnice. Kroz prodaju kolača i rukotvorina akcija će se održavati svake travanjske srijede i subote. Ljubica je sada u invalidskim kolicima, no liječnici Ljubici daju dobre izglede za oporavak jer je veliki borac, vedra i pozitivna osoba koja nije posustala niti odustala od želje za ponovnim hodanjem. Svakodnevno već šest godina odlazi na terapije te liječnicima ulijeva nadu u brz oporavak  pomoću tretmana koktelom lijekova i agresivnom fizioterapijom. No problem je što su troškovi za dvije terapije, a HZZZ-o ne podmiruje takvu vrstu rehabilitacijskog liječenja. Sljedeća aktivnost za prikupljanje pomoći bit će rock – koncert u Društvenom domu 28. travnja, a izvođači su grupa „Vatra“, zatim uvijek rado viđeni i dragi gosti grupa „Otkazani let“ te dva banda mladih rock nada našeg grada – „Road Spidersi“ i „Dimenzija X“ U planu je i aukcija umjetnina naših velikodušnih umjetnika koja će se održati sredinom svibnja.

 

 Porukom “Autizam govori-čujete li?” danas je „Udruga za pomoć osobama s autizmom Nova Gradiška“ na novogradiškom korzu promovirala rad svoje udruge, članovi su prodavali prigodne uskršnje proizvode, podsjećajući na nadolazeći „Svjetski dan autizma“ koji se u Hrvatskoj obilježava 2. travnja. Autizam je jedan od najtežih razvojnih poremećaja, javlja se u ranom djetinjstvu te ugrožava normalan razvoj djeteta i njegovo kasnije osposobljavanje za samostalan život. Osnovne odlike osoba sa autističnim spektrom su: nesposobnost komunikacije, teškoće u socijalizaciji, nedostatak centralnog gledanja (oči u oči), bizaran govor, stereotipije različitog oblika (ponavljanje istog), očaranost različitim predmetima te druge slične pojave. Povodom današnje akcije članovi novogradiške „Udruge za pomoć osobama s autizmom“ šetačima u Ulici slavonskih graničara dijelili su promotivne materijale, prodavali kolače, a  točno u podne dogradonačelnica dr. Ljepša Rakas Vujčić simbolično je pustila balone s natpisom „Autizam 8000“, odnosno brojem  oboljelih u Hrvatskoj.

 

Svoje unikatne rukotvorine danas su prodavali i članovi „Kluba oboljelih od multiple skleroze Nova Gradiška“.  Što je zapravo multipla skleroza? Riječ je o autoimunoj kroničnoj upalnoj bolesti kojoj se ne zna točni uzrok, simptomi i njihova učestalost se razlikuju od osobe do osobe, a ne postoji ni provjeren i siguran lijek. Bolest napada središnji živčani sustav koji prenosi informacije između mozga i drugih organa. Zato oboljelima slabi vid, trnu i slabe ruke i noge. „Novogradiški klub oboljelih od multiple skleroze„ nedavno je osnovan sa željom za okupljanjem članova koji boluju od ove bolesti kako bi mogli razmjenjivati iskustva, boriti se i nositi s bolešću, a udruga im u tome zasigurno i pomaže.

 

 „Hrvatsko srce“ organizacija je žena „Hrvatske seljačke stranke“ koja ima cilj zalagati se za bolji položaj žena u društvu. Neka od područja interesa i djelovanja su ravnopravnost spolova, ljudska prava, edukacija žena za politički rad, zaštita zdravlja, materinstva, doma i obitelji, zaštita tradicije te očuvanje narodnog stvaralaštva i običaja. Novogradiška podružnica svoje je ciljeve promovirala danas u Ulici slavonskih graničara, a tom su prigodom na svom štandu nudili niz  uskršnjih proizvoda.

Autor: Mario Trupinić

 

Komentari
Prethodni članakRukometašice Slavonke pobijedile Garčin
Sljedeći članakPutovanje zemljama Bliskog istoka