Neizmjerno je folklorno bogatstvo rodne nam Slavonije, stoga ga moramo čuvati i s ljubavlju prenositi na naše najmlađe. Da se ne moramo bojati zaborava i da će se našim sokacima još dugo oriti pjesma šokačka, slavonska, zavičajna dokaz je 18. po redu županijska Smotra folklora “Mi smo djeca vesela” koja je jučer održana u Sičama.

Domaćini, članovi Kulturno umjetničkog društva “Radinje” Siče i ovoga su puta bili usješni organizatori manifestacije koja je okupila brojna folklorna društva i tristotinjak djece s područja cijele Brodsko posavske županije.

Od sada već davne, 1958. godine kada je nekolicina entuzijasta došla na ideju da selo Siče ožive tradicijskom pjesmom i plesom, pa sve do današnjih dana, članovi ovog kulturno umjetničkog društva stasali su u prave plesače, pjevače, čuvare narodnog blaga. Tijekom cijelog svog rada i postojanja ime svoga sela pronosili su diljem Hrvatske, ali i izvan njenih granica, a ljubav prema tradiciji, folkloru i baštini s uspjehom prenose i na najmlađe.

Dokaz tome su i najmlađi članovi KUD-a “Radinje” koji su nam jučer izveli dječje igre i šetana kola mjesta Radinje, a za nastup ih uspješno pripremile Ružica Vrakić i Slavica Kovačević.

Uslijedio je niz sjajnih nastupa njihovih gostiju, Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška, Folklornog ansambla Broda te kulturno umjetničkih društava “Šokadija” Batrina, “Rešetari”, “Vjekoslav Klarić” Garčin, “Tomislav” Donji Andrijevci te Ukrajinskog kulturno prosvjetnog društva “Taras Ševčenko” iz Kaniže.

Dobrodošlicu gostima uputili su predsjednik KUD-a “Radinje” Tomislav Čvorić te načelnik općine Nova Kapela Ivan Šmit.

– Siče su poznate po dječjem folkloru, a postoji i jedna lijepa izreka koja kaže da bi znao gdje ćeš doći, moraš znati odakle si krenuo. Upravo ovakve manifestacije to potvrđuju, kroz ovu djecu žive naši preci, a žijvet će i djeca njihova jer se tradicija mora očuvati. Stoga, zahvaljujem svima onima koji rade s djecom i uče ih tradiciji, baštini i ljubavi prema Domovini, a posebne čestitke upućujem organizatorima Smotre, članovima Kulturno umjetničko društva “Radinje” Siče – istaknuo je, otvarajući Smotru, župan Danijel Marušić.

A da se ne moramo bojati budućnosti i očuvanja tradicije, pokazali su jučer na Smotri u Sičama i brojni mališani koji su nas u dvosatnom programu poveli na glazbeno- scensko putovanje svim krajevima Lijepe naše.

Autor: Sanja Bukvić

Komentari