Danas u Hrvatskoj djeluje ukupno 21 Centar za psihosocijalnu pomoć – u svakoj županiji po jedan, uz iznimku Brodsko-posavske županije na čijem su području sve ove godine aktivna dva PSP-centra – u Slavonskom Brodu i u Novoj Gradiški.

U traganju za pružanjem integrativne skrbi za sudionike i stradalnike Domovinskog rata, odlukom Vlade RH u prosincu 1994.g. osnovan je Operativni stožer za pomoć ratnim stradalnicima, a tijekom  1995. godine pristupilo se razvijanju mreže Centara za psihosocijalnu pomoć u cijeloj Hrvatskoj. Tzv. pilot-program psihosocijalne pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata započeo je upravo u Brodsko-posavskoj županiji – formiranjem multidisciplinarnog stručnog tima u Slavonskom Brodu 1. veljače,  a 1. travnja 1995. i u Novoj Gradiški. Danas u Hrvatskoj  djeluje ukupno 21 Centar za psihosocijalnu pomoć –  u svakoj županiji po jedan, uz iznimku Brodsko-posavske županije na čijem su području sve ove godine aktivna dva PSP-centra – u Slavonskom Brodu i u Novoj Gradiški.  

U Hrvatskoj je u  provedbu Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata  Ministarstvo branitelja, kao nositelj Programa,  angažiralo 80-tak vanjskih stručnih suradnika. Novogradiški  Tim za psihosocijalnu pomoć Nova Gradiška djeluje u sastavu:  mr. Ljiljana Lukačević, specijalist kliničke psihologije, Darija Marić, dipl. socijalni radnik, Mira Linjaković, prof. pedagogije i Mario Žakić, dipl. pravnik. Stručni tim pruža psihosocijalnu potporu i krizne intervencije stacionarno (u organiziranim dežurstvima u savjetovalištu)  i mobilno  (putem posjeta  domu i obitelji stradalnika),  a provodi i  stručne kampanje usmjerene na obitelj i djecu (bračno i obiteljsko savjetovalište, dječje radionice) te organizira i provodi edukativne programe samopomoći za pojedine kategorije stradalnika. Novogradiški je Tim za psihosocijalnu pomoć u 18 godina svog kontinuiranog rada s hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji,  obiteljima poginulih, umrlih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, ratnim vojnim invalidima i članovima njihovih obitelji te civilnim žrtvama iz Domovinskog rata   imao  23.372 stručne intervencije.
Iskustva Tima za psihosocijalnu pomoć Nova Gradiška u radu sa sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata zabilježena su,  s namjerom „da ostane trag…da se ne zaboravi“, u vlastitim publikacijama „Pogled izbliza“ (1996.) i „Desetogodišnja iskustva u pružanju psihosocijalne pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata 1995.-2005.“ (2005.) te poglavlju u knjizi „Hrvatski psihosocijalni program“ čiji je izdavač 2001.g. Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.  
I u narednom razdoblju stručnjaci su sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji dostupni  ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom od 15.00-16.00 sati u  savjetovalištu u dvorištu Općinskog suda u Novoj Gradiški, a u isto vrijeme savjete i informacije moguće je dobiti i na telefon 362-154.
Povodom 18. godišnjice rada, članovi  Tima za psihosocijalnu pomoć Nova Gradiška i voditeljica mr. Ljiljana Lukačević zahvaljuju se svim stručnjacima koji su od 1. travnja 1995.g. do danas bili angažirani u Timu, uz tužno sjećanje na pokojnog kolegu Slavka Pavlovića, socijalnog radnika. S osobitim poštovanjem, veliko HVALA i  svim udrugama proizašlima iz Domovinskog rata na godinama povjerenja i suradnje.

Autor: Ljiljana Lukačević/photo: arhiva

Komentari
Prethodni članakSlovenija ratificirala hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji
Sljedeći članak“Learning today for a better future – Aktivni danas za bolju budućnost”