Ako članstvo stranke i nije sasvim sigurno bilo treba li Bigovića denominirati, nakon njegova ignoriranja volje domicilnog mu vodstva i pokušaja ishođenja kandidature kod predsjednika stranke Karamarka – protivno volji njegovih sumještana i stranačkih kolega – netko će morati nedvosmisleno mu reći kako je ‘prdnuo u varićak’.

Za ilustriranje političkih pohlepnika više neće biti nužno citirati Maru Pavelić koja je kazala: ‘Jebem ja Hrvatsku u kojoj moj Ante nije poglavnik’. Naime, u ponedjeljak, 1. veljače, gospođa Pavelić dobila je sljednika u nedavno smijenjenom novogradiškom gradonačelniku Željku Bigoviću (HDZ). Nakon što nije nominiran za gradonačelnika na predstojeće izvanredne izbore, nazočnim članovima stranke, ‘iznenadjeni i uvredjeni’ Bigović kazao je: ‘Na izbore za gradonačelnika idem kao kandidat HDZ-a, ili na drugi način’ i, ustvari, svima poručio: ‘Jebem ja HDZ, ako nisam njezin kandidat za gradonačelnika’.

Bio je to epilog dužeg previranja unutar HDZ-a jer, pisali smo, stranka je imala ozbiljan problem. Ako Bigovića ne nominira za gradonačelnika, priznat će kako su donedavni koalicijski partner HDSSB i oporbeni SDP – a budući izborni suparnici –  bili u pravu kad su tvrdili da Bigović nije bio dobar gradonačelnik, a ako ga nominiraju, izgubit će izbore.

Očito duboko svjesni ozbiljnosti dileme, članovi Predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a, na čelu s predsjednikom Perom Ćosićem, u 17 sati tog ponedjeljka, u Novoj Gradiški organizirali su sjednicu (i) s temom ‘izvanredni izbori’. Oko 18 sati, nastavili su raditi zajedno s novogradiškim Predsjedništvom Gradskog odbora HDZ-a, a nakon dvosatne rasprave vodstava, oko 19 sati, počela je sjednica novogradiškog  Gradskog odbora HDZ-a kojoj su prisustvovali i članovi predsjedništva Županijskog odbora.

Iako su, dakle, na sjednici bili prvaci brodsko-posavskog HDZ-a: Ćosić, Galović, Marušić, Maksimčuk, Šimić, Tomac, Markotić, Slišurić…, mada je svima bilo jasno kako je uzrok sastanku bankrotirana politika njihovog čovjeka i činjenica da je ‘od gotovog napravio veresiju’, Željko Bigović ne samo da nije poklopio se po ušima i bio skroman nego je ‘propevši se na zadnje noge’, u 45 minutnom izlaganju, ponovio bezmalo sve laži i samohvale koje je objavio u svom pamfletu, ne bi li, prije tajnog glasanja, svima predstavio se kao jedini ozbiljan kandidat za novogradiškog gradonačelnika.

Za razliku od agresivnog i prepotentnog Bigovića, kojem nimalo neugodno nije bilo samohvalisavo kandidirati se za gradonačelnika (iako je isključivi krivac za izvanredne izbore) predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, nenametljivi Dražena Oršulić, dr.med., prihvatio je kandidaturu stranačkih kolega. Po gotovosti tajnih izbora i prebrojavanja glasova oko 22 sata te konstatacije kako je Oršulić dobio 14, a Bigović 9 glasova, gubitnik je izgovorio tu rečenicu: ‘Na izbore za gradonačelnika idem kao kandidat HDZ-a, ili na drugi način’.

Nakon takve izjave, u većini stranaka, pohlepnik bi dobio ‘pakrački dekret’, ali u HDZ-u još uvijek raspravljaju. I to na najvišoj stranačkoj razini. Navodno, u srijedu, 10. veljače, u Zagrebu, Bigović će biti primljen u audijenciju kod predsjednika stranke, Tomislava Karamarka, kako bi mu izložio svoje viđenje učinjene mu nepravde – pri gradonačelničkoj detronizaciji i ne nominaciji.

Ako članstvo stranke i nije sasvim sigurno bilo treba li Bigovića denominirati, nakon njegova ignoriranja volje domicilnog mu vodstva i pokušaja ishođenja kandidature kod predsjednika stranke Karamarka – protivno volji njegovih sumještana i stranačkih kolega – netko će morati nedvosmisleno mu reći kako je ‘prdnuo u varićak’.

Sreća po HDZ da nisu morali nominirati ‘Kalifa umjesto Kalifa’. Sreća po novogradišku organizaciju da je na raspolaganju imala Bigovićev antipod. Sreća za novogradišćane što će imati mogućnost, umjesto bahatog autokratu, birati samozatajnog demokratu.

A, kolika je karakterna razlika u ovoj dvojici HDZ-ovaca, svjedoči i činjenica da je Bigović i tuđim perjem kitio se tražeći od službenog fotografa neka ga prati u stopu, dok je Oršulić, na primjer, svoje vikend odlaske u poplavljenu Gunju zabilježio tek na stranicama udruge volontera.

Izvor:SBplus/Jerko Zovak

Komentari
Prethodni članakUdruga Prevencija poziva na predavanje: “Mediji u službi aktivizma mladih”
Sljedeći članakNevrijeme napravilo štetu!