Članovi gradske organizacije Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje Grada Nova Gradiška Josip Mikšić, Dinka Matijević, Damir Japundžić i Zvonko Mokrović u stranačkim prostorijama održali su konferenciju za novinare na kojoj su govorili o programima HDSSB-a, planu i realizaciji za razdoblje od 2009. do 2012. godine, a osvrnuli su se i na aktualna događanja u gradu.

HDSSB-ovci s planiranim zadaćama i s pojedinim programima su zadovoljni, ali s realizacijom nisu. Smatraju da se u spomenutom periodu moglo više uraditi. Puno toga je bilo planirano, dosta kvalitetnih programa i projekata, ali kako se moglo čuti na konferenciji jednostavno gradska vlast na čelu s gradonačelnikom iz redova SDP-a Josipom Vukovićem nije prepoznala niti jedan njihov projekt. Novaca za SDP-ove projekte ima, ali za HDSSB-ove, ma koliko kvalitetni bili, nema, rečeno je na konferenciji. Drugim riječima, suradnja između HDSSB-a i SDP-a na gradskoj razini nije onakva kakva bi trebala biti bez obzira što su ove dvije stranke u koaliciji na razini grada.
Predsjednik HDSSB-a Josip Mikšić je većinom govorio o projektima vezanim za komunalnu infrastrukturu, ali je govorio i o programima potpore i pomoći mladima. Rekao je da je stranka zadovoljna s realizacijom programa za mlade koje su imali ranije, a nastavljeni su u ovom periodu. HDSSB je ranije, kao i sada, uvijek podupirao sve programe koji se odnose na mlade (potpore za novorođenčad, subvencije za vrtić, studentske stipendije i krediti, pomoć za liječenje bolesne djece i sl.)
Gradski vijećnik Zvonko Mokrović se također u svom izlaganju osvrnuo na projekte vezane za komunalnu infrastrukturu u našem gradu, a govorio je o lošem stanju željezničke ulice, potrebi za južnom obilaznicom i ostalim projektima vezanim za Župu “Jug” kao što je župna crkva koja nema pristupnih puteva, te je ostala, kako je stilski rekao Mokrović, „kao bijela vrana u polju“.
Gradska vijećnica Dinka Matijević na konferenciji je prije svega ispričala nedolazak Dubravka Gubića, direktora Drvne industrije Nova Gradiška, koji je trebao govoriti o gospodarskim programima i stanju u gospodarstvu u Novoj Gradiški. I Matijević je govorila o projektima i programima HDSSB-a koji nisu realizirani, odnosno za koje nisu imali sluha vladajući u našem gradu. Dotakla se vodenog parka, suvenirnice, prostora stare tiskare, središnjeg trga, odnosno uređenju gradske pozornice, te naglasila kako građani svakog dana plaćaju komunalne naknade, doprinose i sve ostale namete gradskoj upravi, što su u biti namjenska sredstva i moraju se utrošiti u naš grad.

„Dakle, nismo tražili ništa nemoguće, nego usmjeravamo sredstva građana na ono što smatramo da je u interesu građana i da bi građani bili sretni da imaju novouređen središnji trg, lijepi gradski park, jednu krasnu suvenirnicu u zaštićenoj kulturnoj baštini itd.“, rekla je Matijević. Također je istaknula kako se slabo koriste fondovi  i sredstva Eurospke unije, te kako ima slabo educiranih za pisanje raznih projekata. Čak je i konzultantska tvrtka Sintagma uputila gradskoj vlasti prijedlog da ona bude zadužena za pisanje svih projekata vezanih za Grad Nova Gradiška, no opet gradska vlast nije imala sluha. Isto se dotakla mladih i kako ništa u ovom gradu nije učinjeno za njih.
Na kraju konferenciji dr. Damir Japundžić se osvrnuo na aktualna događanja u našem gradu, ali i na poziciju stranke u Hrvatskoj, te stanju u državi. Rekao je kako je HDSSB postao sasvim prepoznatljiv u cijeloj državi, te napomenuo da je rejting stranke uvjerljivo treći.

„Mi smo 2009 godine išli u koaliciju sa SDP-om s vizijom da će SDP dobro proći s Kukuriku koalicijom. Dakle, prepoznali smo to i željeli smo promjene s onom parlamentarnom strankom koja je za promjenu što je nagovjestila i u svojoj kampanji. Nažalost, to nismo doživjeli u ove tri godine lokalne vlasti, a niti u 6 mjeseci koliko je Kukuriku koalicija na državnoj vlasti, tj. nema naznaka da će Slavonija i Baranja doživjeti ikakve promjene“, rekao je dr. Damir Japundžić, te dodao kako „niti jedan od 50 amandmana HDSSB-a za državni proračun u 2012. godini nije prošao“. Stoga, ima još vremena za promjene, te je tako čestitao kolegi Draženu Oršuliću koji je nedavno izabran na mjesto predsjednika novogradiškog HDZ-a. Nada se da će i  napraviti neke promjene u stranci kako bi, rekao je Japundžić, i s njima i sa SDP-om razgovarali bez fige u džepu:
Nakon konferencije uslijedila su pitanja novinara. Upitali smo gospodina Mikšića sljedeće:
„Vidljivo je da je SDP u Drvnoj industriji zaposlio puno djelatnika, a HDSSB, odnosno sadašnji direktor koji je iz redova HDSSB-a, otpustio više djelatnika. Znači li to da SDP zapošljava, a HDSSB-a otpušta”.

Dinka Matijević se dotakla i toga kako nitko nije znao kada će biti osnovana “Drvna industrija Nova Gradiška” i kako su samo jednog dana svi dobili informaciju da je tvrtka osnovana, što je ista situacija kao i oko osnivanja tvrtke “Gradski radio”.
Vezano za “Gradski radio”, uslijedilo je pitanje novinara o tome zašto se ne ide u javnost s informacijom tko je novi direktor tvrtke s obzirom da je bio raspisan natječaj, a da rezultati istog nisu objavljeni

Dinka Matijević je odgovorila: “Zakonski je bilo potrebno da se raspiše i otvori natječaj za imenovanje direktora „Gradskih novina. Na koordinaciji između HDSSB-a i SDP-a je dogovoreno da će se formirati povjerenstvo, dakle gradonačlenik će imenovati povjerenstvo koje će provesti natječaj i to se i dogodilo. Dubravko Gubić je bio član tog povjerenstva, a osala dva člana su bila Ivan Adžić (SDP) i Zlatko Zebić kao tajnik grada. Dakle, sve u rokovima nakon zatvaranja natječaja, povjerenstvo je sjelo i dalo svoje mišljenje za kandidate, a HDSSB se očitovao koga želi za direktora jer je u to uključen i imao je svog predstavnika. Nakon niza poziva prema Zebiću, gradonačelniku, pitanjem na zadnjoj koordinaciji što se događa i zašto još direktor nije imenovan, gradonačelnik odgovara da tu treba nešto promjeniti, popraviti, otpustiti 3 djelatnika, dakle ne daje konkretan odgovor i na kraju uopće ne znamo što se tamo događa. Onaj tko treba u konačnici završiti tu priču je predsjednik skupštine Ivan Sertić koji je trebao postupiti po zaključku povjerenstva i u određenim rokovima, te obavjestiti ostale kandidate jesu li ili nisu primljeni i po meni je to normalna i legalna priča koja je trebala biti davno završena. Zašto nije završena, meni nije jasno. Nakon pitanja zašto nije završena nismo dobili konkretan odgovor. Ne znamo što se tu događa. Zbog čega smo onda uopće raspisali natječaj.”

Novinari su na to rekli da su upitali sve relevantne osobe vezane za taj natječaj, na što su dobili odgovor kako ništa o tome ne znaju. I tu je završena priča o gradskom radiju na ovoj konferenciji.

Za kraj smo jedno pitanje postavili Dinki Matijević, te je upitali je li u sukobu interesa s obzirom da znamo da je direktorica Turističke zajednice i članica gradskog vijeća, odnosno koliko uopće može glasovati na sjednicama vijeća protiv SDP-ovih prijedloga s obzirom da grad kojim Vlada SDP sufinancira plaće djelatnika Turističke zajednice. Matijević je odgovorila:

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakNovogradiščanin Filip Poturović kadetski boksački prvak Hrvatske
Sljedeći članakPozdrav proljeću uputili vrtićki mališani