Pavao nas poučava jednoj važnoj stvari: kaže da ne postoji prava molitva bez prisutnosti Duha u nama. To je kao da kaže da je Duh Sveti, to jest Duh Oca i Sina, već duša naše duše, najtajniji dio našeg bića, odakle se neprestano uzdiže Bogu u pokretu molitve, čiji pravi izričaj nismo sposobni pojasniti.

Duh je, doista, uvijek pozoran u nama, nadomješta naše nedostatke i Ocu prinosi naše klanjanje, skupa s našim najdubljim željama. Naravno, to zahtijeva visoku razinu životnoga zajedništva s Duhom. To je poziv SVIM KRIZMANICIMA da budemo još osjetljiviji, još pozorniji na ovu prisutnost Duha u nama, da je oblikujemo u molitvu, da osjetimo tu prisutnost te da tako naučimo moliti, razgovarati s Ocem kao sinovi u Duhu Svetomu.  Ulje je znak obilja i radosti – osoba prima Duha Svetoga i potvrđuje vjeru te je to radostan trenutak. Isto tako pomazanik zrači ljepotom, zdravljem i snagom. Sva ta značenja možemo otkriti u sakramentalnom životu. Tim pomazanjem – uljem potvrđenik postaje zauvijek obilježen Božjom ljubavlju i svojim obećanjem da će živjeti po božjem zakonu. Krizmanici jeste li spremni za život ?????

 

Kako se prepustiti Duhu Svetom?
To je nalik na pokušaje da naučiš plivati- Počneš li se boriti i koprcati u vodi, počet ćeš tonuti. Na taj način se možeš i utopiti. To je razlog zbog kojeg učitelji plivanja najprije uče djecu kako da se opuste i nauče plutati po vodi. Kada se djeca prestanu boriti, plivanje dolazi samo po sebi. To je način na koji dolazi predanje. Ono dolazi u predano srce. Kad susretneš svog budućeg bračnog druga ili družicu, ne moraš se truditi da se zaljubi. Ili si zaljubljen, ili nisi. Oko toga se ne moraš truditi, jer ljubav se predaje i prepušta. Kad Isus postane tvoj Gospodin i kad ga zavoliš svim svojim srcem, sasvim mu se lako možeš redati. Isto se dogodi i u tvom odnosu s Duhom Svetim. Svakoga dana kada mu se predaš, On će te ponovno ispuniti. Bit ćeš osvježen poput cvijeta na jutarnjem suncu. On će ti neprestano davati život, i kontinuirano ćeš biti u cvatu. Ne silom niti snagom!

 

IZ ŽUPNOG LISTA:*Krizma * iz župnih događanja
IZ KATOLIČKOG KALENDARA; sv. Paskal (Paško) 17. svibnja; Iako je bio bez naobrazbe, često je pitan za savjet, jer je bio pun mudrosti, što dolazi odozgor. Bio je obdaren raznim mističnim milostima, darom čudesa i ulivenoga znanja. Zato ga je g. 1576. španjolski provincijal poslao generalu reda Cheffontainesu, koji se tada nalazio u Parizu, a radilo se o jednoj veoma hitnoj i važnoj stvari. Za brata Paškala, koji je putovao u franjevačkom habitu, bilo je to opasno putovanje, jer je posvuda po Francuskoj bilo fanatičnih kalvina – hugenota, upravo bjesomučnih na sve ono što je bilo katoličko. Oni su ga napadali, izazivali, rugali mu se, a i zlostavljali ga. Jednom jedva umaknu smrti kamenovanjem. Bilo je to kad je s kalvinima raspravljao o Euharistiji, braneći svim srcem to uzvišeno otajstvo, Papa Leon XIII. proglasio je sveca Euharistije 28. studenoga 1897. zaštitnikom svih euharistijskih djela i društava, a nešto kasnije zaštitnikom međunarodnih euharistijskih kongresa, tih najvećih katoličkih manifestacija našega stoljeća.

IZ PISMA KRIZMANICIMA BISKUPA ANTUNA ŠKVORČEVIĆA – 2012.g.
„Po sakramentalnomu  susretu s Isusom Kristom vi ste u snazi njegova Duha uzdignuti na dostojanstvo koje vam može dati samo Bog – kako biste u njemu bili vječni, sretni i radosni. Nikada se, stoga, nemojte odreći pripadnosti Isusu Kristu i njegovoj Crkvi.
Svakodnevnom molitvom, redovitim nedjeljnim sudjelovanjem na svetoj misi, uključivanjem u rad župne skupine mladih, prihvaćanjem aktivnosti kojima ćete osmisliti svoje slobodno vrijeme i biti na pomoći onima koji su potrebni vaše dobrote i plemenitosti – trajno se učvršćujte u zajedništvo s Isusom Kristom. Osluškujte u svom srcu Božji poziv, osluškujte kako biste svoj život oblikovali u skladu s njegovim naumom i kako biste sebe uložili za dobro drugih. Odvažno mu odgovorite ako vas pozove u svećeničko ili redovničko zvanje.“

 

ŠESTA USKRSNA NEDJELJA – Krizma – Majčin dan

14.05.- pon. – Sv. Matija apostol – 19,00 – +Radovan Matković

15.05.- uto.- Sv. Solinski mučenici – 19,00 – +Vladislav Stipančević

16.05. – sri. – Sv. Ivan Nepomuk – 19,00 –

17.05. – čet. – Uzašašće Gospodinovo, SPASOVO: 08,00 – Za župljane

Ljupina 18,00 – +Petar, Biserka i Luca Mišić, Marko Jelušić

                                          – 19,00 –

18.05. – pet. – Svagdan – 19,00 –

19.05.- sub.– Svagdan – 19,00 -+Ana i Luka Lagundžija

20.05.- NED.–Sedma Uskrsna- 08,00 -+Mato i Milan Katalinić i Helena Kovačević

Ljupina 09,30 – +Ivan i ob. Berić

                                                    11,00 –  za župljane

Obavijesti:

U utorak u 18,30 sati pobožnost sv. Antunu Padovanskome

Nakon mise biblijski susret, susret vjere za odrasle.

U četvrtak nema euh. klanjanja radi blagdana Spasova

U subotu u 20, 00 sati susret za mlade.

 

U nedjelju mise u 09,30 i 11,00 sati animiraju i predslave bogoslovi zagrebačke bogoslovije s rektorom preč. Anđelkom Koščakom.

Mjesec svibanj je posvećen Blaženoj Djevici Mariji te je svibanjska pobožnost svakoga dana u 18,30 sati.

Čitanja: Spasovo: Dj 1,1-11; Ps 47,2-9; Ef 1,17-23; Mk 16, 15-20

7. uskr. ned.: Dj 1,15-26; Ps 103, 1-20; 1Iv 4,11-16; Iv 17,11-19

Autor: vlč. Jozo Jurić

Komentari
Prethodni članakUspješan sportski vikend za Serdarove
Sljedeći članakManifestacija “Slavonac sam, time se ponosim” u Rešetarima