Sport ili razonoda, strast ili matematika, trening za mozak ili seminar iz logičkog razmišljanja? Za zaljubljenike u drevnu igru, neki podai govore i najpopularniju igru na svijetu, šah je sve to, ali i puno više od toga. Igra je vjerojatno nastala u Indiji. Na sanskrtu nosi naziv čatarunga, što znači “četverodjelna”; to je također pjesnički izraz za vojsku, koja je imala četiri roda: pješake, konjaništvo, slonove i bojna kola. Ime su preuzeli Perzijanci , a od njih Arapi, koji su se pobrinuli da šah stigne i k nama.

Igra je to na efektnoj crno-bijeloj ploči u kojoj dva igrača, naizmjenično vuku poteze, pri čemu prednost ima onaj s bijelim figurama. Krajnji cilj igre je zadati kralju protivničkog igrača mat, odnosno dovesti ga u poziciju u kojoj se ne može braniti.

Šah se igrao danas ( nedjelje, 9.prosinca ) i na domaćem terenu, u čast Dana grada.Dosadašanji tradicionalni šahovski turnir prerastao je u prvi Memorijalni turnir “Pavle Matošević” u organizaciji članova Šahovskog kluba Strmac, pod medijskim pokroviteljstvom Radija Nova Gradiška.

Na turniru je sudjelovalo 22 igrača iz pet šahovskih klubova- 3 s novogradiškog područja, jedan iz Rijeke i Svetog Ivana Žabna. Vrijedi spomenuti kako je šahist iz Rijeke, gost našega grada, Damir Vrhovnik i jedan od izglednih kandidata za novog predsjednika Hrvatskog šahovskog saveza koji će biti izabran 15.prosinca.

 

Za sponzorski dio turnira pobrinuli su se Grad Nova Gradiška, tvrtka Slavča d.o.o i politička stranka HDSSB. Do ovog trenutka rezultati turnira nisu poznati, iako je tijek “borbi” i promišljenih poteza, rekao je predsjednik Šahovskog kluba “Strmac”, VInko Leskovar,  potvrdio iskustvo, ali i dugu tradiciju igranja kvalitetnog šaha u našem gradu. I, unatoč predrasudama  ( pokazat će i fotografija), -šah nije igra isključivo za stare ili starije.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakNova Gradiška u “bijelom”
Sljedeći članakPromatrajte zimu ljepšim očima