U povijesnom smislu, ali i onom lokalnom, protekla godina, možda, neće ući u enciklopedije kao posebno značajna ili bogata događajima. Ipak, kada je riječ o novogradiškom ogranku Matice Hrvatske, godina je to u kojoj su obilježene dvije iznimno-značajne obljetnice.

Upravo stoga večerašnja promocija ( četvrtak, 21.lipnja), ali i , po mnogo čemu, poseban matičin GODIŠNJAK, sigurno će ući u neke lokalno-kulturne spomenice, ili bar u društvenu kroniku događanja, toliko dragu i toliko znanu mu rubriku. 20 godina u povijesnom smislu, možda i nije previše.Ipak, kada je ta i toliko duga povijest bremenita događajima  i  prepuna  ratnih ožiljaka, dvadeset godina, uistinu je povijesni period.Članovi novogradiške Matice, poznavajući i cijeneći sud vremena, ali i naše uloge u njemu, za svoje sugrađane, poklonike, ali i brojne suradnike upriličili su, u predvečerje praznika, još jednu ugodnu večer u kojoj su se prisjetili 20.godišnjice pokretanja obnovljenog ogranka, ali i 20.godišnjice od domovinsko-ratnih 90-tih.

 

Bila je to i prilika za predstavljanje, po mnogo čemu, posebnog, 12.Godišnjaka, koji je, u častspomenutih obljetnica, značajno povećao broj rubrika, ali i u autorski tim okupio trećinu novih, mladih, ali i nešto starijih novogradiških intelektualaca.Jer, upravo je Matica Hrvatska svih ovih prethodnih 170.godina, uglavnom u teškim povijesnim okolnostima,  bila “melting pot” intelektualnih ideja i nacionalnih stremljenja, katedrala duha koja je čuvala nacionalne vrijednosti i jezik roda.

 

I najnoviji Godišnjak, ( spomenimo kako samo 30-ak ogranaka Matice Hrvatske uspješno, iz godine u godinu, čuva tradiciju izdavanja Godišnjaka) koji na jednom mjestu donosi pregled kulturno-znanstvenih događanja u protekloj godini, sjajan je uvid u naše jučer, danas i sutra i primjer kako i u “crnim” vremenima, ima razloga za ponos i prostora za vedre teme, poetski je istaknuo dugogodišnji,vjerni matičar i stalni suradnik Godišnjaka, Miroslav Prpić.

Istaknuo je to i predsjednik ogranka , profesor Josip Ostić, upoznavajući s temama 12.broja Godišnjaka, te podsjetio kako je zadaća Matice Hrvatske oduvijek bila čuvanje od zaborava hrvatske povijesti, hrvatskog uma i kreativnosti.Iako trebamo gledati u budućnost , upravo nas predstavljen Godišnjak podsjeća kako je prošlost ono što nas je učinilo ljudima kakvi smo danas, rekla je, pozdravljajući okupljene u Gradskoj vijećnici,gošča skupa, ali i “domaćica” grada, , dr.Ljepša Rakas Vujčić, zamjenica gradonačelnika.

Kako uz lijepu riječ, uvijek ide i pjesma, promociju Godišnjaka ugodnijom su učinili članovi Hrvatske pjevačke skupine SLAVČA, predstavljajući se, za ovu priliku, uglavnom melodijama lokalpatriotske tematike.

I na kraju, za sve one koji su uvjereni kako naša sredina oskudijeva kulturnim sadržajima, spomenimo kako je Godišnjakova društvena kronika za godinu 2011.izbrojala 123 događaja, što će reći kako su novogradiščani protekle godine mogli posjetiti, u prosjeku 3 događaja tjedno.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakMaturantima Elektrotehničke i ekonomske škole podijeljene završne svjedodžbe
Sljedeći članakObilježen Dan antifašističke borbe