Dogodilo se ono što su svi očekivali. Terraneo festival u Šibeniku već nakon prvog dana može se reći da je u organizacijskom smislu, a i po posjećenosti u potpunosti uspio.

Vrata festivala otvorena su u 18 sati i tako će biti svakog dana. Krcat kamp, još krcatiji prostor festivala, jedno je od mnogih obilježja ovogodišnjeg festivala. Prema nekakvim procjenama u kampu se nalazi 3500 ljudi, a procjene posjećenosti za sada su nemoguće, ipak to ostavljamo organizatorima nakon festivala.

Program festivala isto tako počeo je u 18 sati, a prva među zvijezdama je bila lijepa Britanka Anna Calvi koja je na festival došla s odličnom kritikom glazbenih stručnjaka, ali i publike. To je i potvrdila, odličan nastup ove pjevačice i glazbenice koji je obilježen njezinom virtuoznosti na gitari. U razgovoru za Radio Nova Gradiška Anna Calvi je rekla kako je sretna s prvim i zasad jedinim albumom koji je izdala što joj je dalo mogućnost da nastupa po cijelom svijetu. Osim Terranea, rekla je da je ove godine imala puno koncerata i da ju uskoro očekuje i snimanje novog albuma.
Nažalost kako to biva na festivalima, uvijek prednost imaju velike medijske kuće i glavni medijski pokrovitelji festivala, tako da nismo bili u mogućnosti odraditi intevrju s grupama Ting Tings, Friendly Fires ili Thievery Corporation, ali smo zato mogli popratiti njihove nastupe. Možemo reći kako je duo The Ting Tings rasplesao publiku što je primjetila i sama pjevačica Katie White, te je na početku koncerta sišla s pozornice i došla do publike, na zadovoljstvo svih. Izveli su svoje velike uspješnice s prvog albuma uključujući hitove „Shut Up And Let Me Go“ i „That’s Not My Name“, ali i promovirali aktualni album koji je već nakon izlaska postao omiljen među publikom koja sluša takvu vrtu glazbe. Publika je bila u deliriju pogotovo prilikom izvedbe novog velikog hita grupe „Hang It Up“.

 

Odlične nastupe prvog dana/večeri festivala imali su i Friendly Fires, Goribor iz Srbije s kojim smo odradili i intervju, a vrlo zanimljivi su bili i Future Islands iz Amerike, te Jarboli iz Srbije. A onda je uslijedio možda i glavni događaj večeri kada su na glavni Terra stage izašli članovi Thievery Corporationa, velike live koncertne atrakcije iz Washingtona. Dub, acid jazz, reggae, Indian classical, Middle Eastern,  Brazilian (kao bossa nova) sa lounge dozom, to su glazbeni smjerovi koje su prezentirali Thievery Corporation. Odlična plesna glazba koja je privukla mnoštvo publike na glavni stage što je vjerojatno bio i razlog slabe posjećenosti Jarbola na Aqua stage koji su također odradili odličan koncert. Pa, ipak su oni zaslužni za novu rock eru u Srbiji 
Čekajući nastup Groove Armade na Terra stage, malo smo se zaputili u dva hangara, Muzika.hr i Red Bull Music Academy hangar, na kojem su nastupili od 23 sata, pa nadalje brojni DJ-evi i gdje se također tijekom večeri okupljalo mnoštvo zaljubljenika u plesnu elektronsku i hip hop glazbu.
Na zadovoljstvo mnogih na glavni stage izašao je britanski elektronski duo Groove Armada koji je svojim žestokim zvukom doslovno zapalio publiku, koliko je to bilo moguće u 3 sata ujutro.
Čestitke organizatorima na ovom prvom danu Terraneo festivala, jer ono što smo vidjeli ne viđa se na našim prostorima. Odličan sound, rasvjeta, organiziranost, brojna gastro ponuda, razni štandovi sa svime i svačime.

Jednostavno, sve je bilo na visokom nivou i jedva čekamo, nakon malo sna kojeg smo uspjeli uhvatiti, sljedeće što će nam ponuditi Terraneo festival, a to je večeras nastup brojnih bendova i DJ-a. The Roots, The Vaccines, Stephen Malkmus And The Jicks, Beardyman, ali i domaće snage Kandžija, Dječaci i Eddy Ramich, samo su neka od imena koja nas očekuju večeras u Šibeniku. Sutra slijedi i izvješće za drugi dan Terranea.

Autor: Nikola Knežević

 

Komentari
Prethodni članakU prvih 180 minuta akcije, krv dalo 70-ak Novogradiščana
Sljedeći članakČlanovi “Maksa”, prerušeni u pivopije prešli granicu