Povijest je utvrdila i zapisala za vječnost kako se ulicama našega grada prvi automobil “dokotrljao” prije točno jednog stoljeća. Kada je riječ o pojavi vozila na dva kotača u lokalnim okvirima, podaci baš i nisu toliko poznati.

Izvjesni izvori tvrde kako su za izum bicikla zaslužni Francuzi davne 1860.godine. Druga, daleko brojnija struja povjesničara kaže kako je vozilo na dva kotača puno, puno starije od 19.stoljeća, i zapravo, nije vezano za određeno razdoblje, jer su različite verzije prijevoznog sredstva koje danas znamo kao bicikl, postojale gotovo oduvijek. Ono što se zna sa sigurnošću je da je prvi vozač bicikla bio  izvjesni njemački grof Karl von Drais, koji je sklepao napravu zvanu Draisine. 1869.godine  englezi su se pobrinuli da drveni djelovi budu zamijenjeni metalnim i revolucija na dva kotača se zakotrljala. Kako stvari stoje na novogradiškom području, nije poznato . Ipak, s dugom povijesti biciklizma možemo se pohvaliti.

Dokazuje to i onaj drveni, uokvireni, predstavljen kao turistička znamenitost na startu biciklističke staze prema Slavči. Povijest novogradiškog  biciklizma u mjesecu rujnu  pokušati će evocirati  ekipa entuzijasta koja je dostojno  obilježila  i prvih sto godina automobilizma, organiziravši tradicionalni Međunarodni susret starih vozila.  Riječ je o članovima Old timer kluba Classic 99., koji se pripremaju za 4.tradicionalnu biciklijadu 8.rujna. Izgleda da im reli starim vozilima na četiri kotača nije bio dovoljan, pa su se odlučili voziti i na starim dvo-kotačnim vozilima.  Manifestacija koja je,  ( kako to, već  sve kod njih ide ), nastala slučajno, vrlo je brzo ( opet, tipično za njih ) postala tradicionalna, a stari su se bicikli počeli izvlačiti s tavana, iz podruma i garaža.  Bilo je i sve više biciklista, pa od tuda , već i četvrta biciklijada. Old timeri  Classica 99. su mislili i na one koji nemaju nikakav bicikl .Ni stari, a ni novi, pa su u nekoliko navrata organizirali i jedinstvenu humanitarnu akciju  na kojoj su klincima svih uzrasta i slabijeg materijalnog stanja, uz pomoć brojnih sponzora, bicikle poklonili.

Želite li biti dio povijesti, glumiti Lancea Armstronga, dobro se provesti, ali i poraditi na formi, a pri tome posjedujete vozilo na dva kotača, pridružite im se u subotu  ujutro, 8.rujna, ispred zgrade Šumarije, gdje je službeni start utrke u kojoj se nije važno utrkivati, nego se samo dovesti na odredište. Trasa 4.biciklijade je Nova Gradiška-Rešetari-Adžamovci- Zapolje, a uz put ćete, zahvaljujući prijateljima članova Old timer kluba “Classic 99”, dobiti i jesti i piti.

Komentari
Prethodni članakPalac gore za novogradišku Udrugu gluhih i nagluhih
Sljedeći članakU Topuskom održana edukacija “Zagovaranje i javno izvještavanje”