Paralelno s ostatkom svijeta i naš je grad, zahvaljujući Gradskom društvu Crvenog križa danas ( petak, 7.rujna ) obilježio Međunarodni dan prve pomoći, ove godine posvećen najranjivijoj skupini, djeci.

10.godinu za redom, volonteri Gradskog društva Crvenog križa, u suradnji s predstavnicima Policijske postaje Nova Gradiška, ekipama mladeži Crvenog križa, patronažne i službe hitne medicinske pomoći, ali i dr.Dragoljuba Kocića, čovjeka koji, zbog višegodišnjeg rada, ali i potrebe za trajnom edukacijom sugrađana, itekako zaslužuje biti spomenut imenom i prezimenom, na središnjem gradskom trgu, uspješno su predstavili svoje aktivnosti, te  upozorili  na značaj pravodobno pružene prve pomoći.

Jer, samo ispravno i pravovremeno pružena prva pomoć može spasiti ljudski život. Ovogodišnji Svjetski dan prve pomoći obraća se onima najmanjima, koji bi znanja iz prve pomoći, trebala, kažu stručnjaci, stjecati već u najranijoj dobi. Upravo stoga, Hrvatski Crveni križ u suradnji s resornim ministarstvom već godinama nastoji znanja iz prve pomoći inkorporirati u nastavu osnovne škole, da li kao zaseban predmet, ili u okviru nastave biologije.

Nadajmo se kako će osnovna znanja, ali i vještine pružanja prve pomoći naći svoje mjesto u aktualnom zdravstvenom odgoju koji će, od ove školske godine, po prvi puta slušati osnovnoškolci i srednjoškolci.

 

Glavni moto organizacije Crvenog križa i polumjeseca ” Pružimo prvu pomoć-spasimo svaki ugroženi život”, i danas je, u našem gradu, prezentiran na više načina, u čemu su pomogle ekipe mladeži Crvenog križa, koje već godinama, iznimno uspješno djeluju u okviru Gradskog društva Crvenog križa.

 

Policijski službenici, zajedno sa svojim svakodnevnim “radnim” rekvizitima, ali i vozilima, tradicionalno su najviše zanimali dječake, dok su se djevojčice, uglavnom, zadržavale oko mladih liječnica, ali i stručnjaka hitne medicinske pomoći.

 

Bila je ovo idealna prilika da svi zajedno zavire i u unutrašnjost vozila Hitne medicinske pomoći, “isprobaju” nosila, provjere kako se i s čim testiraju vozači s povećanom koncentracijom alkohola u krvi, ali i kako izgleda vozilo hitne pomoći iznutra.

Stariji sugrađani, svjesni značaja pravodobne kontrole zdravlja mogli su, zahvaljujući medicinskim sestrama  Patronažne službe izmjeriti vrijednosti tlaka i šećera u krvi, a bilo je i prilike za zabavu i pokoju nagradnu igru.

 

I današnja aktivnost Gradskog društva Crvenog križa ( u nacionalnim okvirima jednog od aktivnijih i kvalitetnijih društava, možemo se, s pravom  pohvaliti ) pokazala je kako su građani željni novih spoznaja, a podijeljeni broj info materijala, kaže ravnatelj Franjo Pavlović, znak je kako informacija uvijek dođe do krajnjeg korisnika.

U slučaju prve pomoći upravo je prava informacija u pravom trenutku ona koja odučuje o svemu i u konačnici, spašava ljudske živote.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakSvečanost na Gospinom polju
Sljedeći članakSretan vam Svjetski dan pismenosti!