Dobrovoljno vatrogasno društvo Okučani danas proslavlja 140 godina postojanja i djelovanja s čime se mogu pohvaliti samo rijetki u Hrvatskoj, a okučanski vatrogasci su među 10 u Hrvatskoj s najdužom tradicijom, dok Brodsko-posavska županija ima 3 vatrogasna društva, odnosno 2 vatrogasne postrojbe i jedno društvo sa sličnom tradicijom.

Kako je istaknuto danas na svečanosti proslave ove velike obljetnice okučansko društvo je i prvo izvangradsko vatrogasno društvo osnovano na području Slavonije i Baranje. Osim visokih uzvanika iz Hrvatske vatrogasne zajednice, Županijske vatrogasne zajednice, kao i predstavnika Općine Okučani, nazočan je bio i veliki broj predstavnika prijateljskih vatrogasnih društava, a riječ je o braći vatrogascima iz Donjoeg Varoša, Gornjih Bogićevaca, Dragalića, Nove Gradiške, Baćindola, Lužana, Vrbja, Rešetara, Dugog Sela, Stare Subocke i Đulovca.

S teškim stanjem društva nakon Domovinskog rata, ali i velikim napretkom kroz sve godine upoznao je predsjednik DVD-a Okučani Lovrica Lipovac. Rekao je kako je tijekom rata kompletna oprema kao i dokumentacija o samom društvu uništena, te je nakon rata društvo izlazilo na intervencije s osobnim automobila i privatnom opremom, da bi u suradnji s Općinom Okučani, kao i u sklopu raznih fondova društvo godinama nabavljalo opremu kako bi okučanski vatrogasci što prije i što kvalitetnije mogli izaći na inrevencije. Danas je to društvo jedno od najcijenjenijih na na našem području, a trenutno broji 50 aktivnih članova

Lipovac je istaknuo kako društvo ne bi moglo normalno funkcionirati da nije bilo odlične suradnje s općinskim vijećem, općinom i načelnikom Acom Vidakovićem koji je ujedno i član DVD-a, te bivši predsjednik društva.

Na svečanosti obilježavanja 140. obljetnice DVD-a Okučani dodijeljena su i priznanja za 40 i 30 godina rada u vatrogastvu. Za 40 godina spomenicu je dobio Stipa Lučić, a za 30 godina rada u vatrogastvu Željko Miling.

Nakon svečanosti proslave ovog jubileja organiziran je i mimohod vozila domaćeg, ali i gostujućih vatrogasnih društava kroz cijele Okučane, nakon čega je uslijedio i najzanimljiviji dio, a to je Javna vatrogasna vježba u kojoj su sudjelovali članovi Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška.

Autor: Nikola Knežević

 

Komentari
Prethodni članakUspješnih prvih 365 dana
Sljedeći članakOd elektronike do akustike – veličanstveni Terraneo!