Oldtimer club Classic 99 u subotu 5. srpnja organizirao je 14. po redu oldtimer susrete u Novoj Gradiški. Tradicionalno okupljanje ljubitelja dvokotača i četverokotača bilo je u prostorima Hrvatskog autokluba, da bi nakon toga svoje limene ljubimce izložili na gradskom trgu gdje su i ovoga puta privukli pozornost brojnih građana, ali i slučajnih prolaznika.

Bilo je tu i motocikala i automobila, a i najstariji primjerak old timera na našem području, a to je automobil dr. Ivana Bagarića iz Nove Gradiške Pontiaca iz 1930. godine koji je u voznom stanju i registriran, te je ujedno i jedini primjerak u ovom dijelu Europe. Ovaj lijepi automobil (na fotografiji dolje), popularno nazvan “doctors car” kupio je 1930. dr. Jim Alan Greene, zubar u gradu Big Stone, država Virginia. Imao ga je u vlasništvu 60 godina, do smrti 1990. Njegovi nasljednici ga nisu vozili, stajao je u garaži 20 godina kad ga je njegov unuk James odlučio prodati, a kupio ga je upravo dr. Bagarić.

Status old timer vozila može dobiti svako vozila starije 30 ili više godina, a takvih primjeraka je bilo i ovoga puta u velikom broju. Bili su tu prijatelji kluba iz svih dijelova Hrvatske, ali i izvan lijepe naše.

Krešo Knežević iz Oldtimer kluba Classic 99 kaže kako osim ovih susreta rade na spašavanju old timer vozila, zatim na muzeju prometne tehnike u Novoj Gradiški, a sudjeluju i na susretima u Hrvatskoj i inozemstvu. 

 

Ovogodišnja ruta old timer susreta uključivala je glavni gradski trg, potom Tvornicu alata Nova Gradiška, Štivicu i Sičice gdje je organiziran i posjet Kušaonici domaćeg piva Bošnjak. Nakon toga limeni ljubimci vraćaju se svojim domovima do sljedećih ovakvih sličnih susreta.

Spomenimo kako su Old timer klubu Classic 99 potporu dali i Turistička zajednica Grada, Grad Nova Gradiška, Općina Staro Petrovo Selo i Brodsko-posavska županija. 

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakJoš jedna radionica: Drvo ima srce (photo)
Sljedeći članakKolumna – Buvljak