Davne 1888., prije stoljeće i četvrt, u tadašnju novogradišku Šegrtsku školu upisan je Josip Giltner, budući krznar, na zanat kod majstora Josipa Geljana. Od tada do danas, nekadašnja skromna šegrtska škola izrasla je u obrazovnu instituciju koja nameće suvremenen trendove u strukovnim zanimanjima, ide korak u korak s Europom, ali i osluškuje zahtjevno tržište rada. Prilika je to za svečanu proslavu koju valja podijeliti s prijateljima i dragim ljudima.

Učinili su to večeras ( četvrtak, 12.rujna ) ponosno, u skladu s respektabilnim, 125.rođendanom, sadašnji i bivši profesori i učenici novogradiške Industrijsko obrtničke škole i kvalitetno osmišljenim programom, na tragu jedinstvene šetnje kroz prošlost, sadašnjost i budućnost, pokazali kako se , osim u obrtništvu, jednako dobro snalaze i na skliskom scenskom terenu, uglavnom rezerviranom za gimnazijalce. Dvodnevni, sadržajno bogat program počeo je sjajnom retrospektivnom izložbom pod nazivom Tradicijski obrti, postavljenom u prostoru bivše “Name” i otvorenom uz prikladnu glazbenu pratnju članova Hrvatske pjevačke skupine “Slavča”, koja je goste, prijatelje, ali i pokojeg slučajnog i dobrodošlog namjernika, upoznala s povijesti Njegovog veličanstva- konja, podsjetila na zaboravljene zanate, ali i  na neke uspješno revitalizirane  poput umijeća tkanja, preteče današnjeg krojačkog obrta koji se , na suvremen i visoko tehnološki sofisticiran način, godinama uči u Inudstrijsko obrtničkoj školi.

Upravo su tradicija, ali i ljubav prema obrtništvu ključ uspjeha svih ovih 125 godina i karika koja povezuje uspješan tim Industrijsko obrtničke škole. Istaknuo je to, obraćajući se dragim gostima, na dva jezika (kvalitetnom njemačkom i malo manje kvalitetnom mađarskom ), prvi čovjek škole, ravnatelj, profesor Mijo Matošević, podsjetivši kako je dolazak dugogodišnjih partnera iz strukovnih škola Austrije, Njemačke i Mađarske, na svečanost škole, nešto neprocijenjivo, zajednička vrijednost koja ih je, očito, uspješno spajala svih ovih godina suradnje.

Preko Josipa Giltnera do današnjih dana, učenici i profesori novogradiške Industrijsko obrtničke škole prošli su dug i zahtjevan put, uspješno se okušavši i u brojnim europskim projektima i međunarodnim razmjenama znanja. Potvrdit će to i završna konferencija Ipa projekta- Nova metodologija poučavanja i komunikacije u izvođenju praktične nastave u području CNC tehnologije, najavljena za sutra ( petak, 13. ) , kao dio svečanih sadržaja, u prostoru Gradske vijećnice.

Prvi dan proslave velikih 125 godina postojanja škole završio je na “mjestu zločina “, u školskoj dvorani, na jednako kvalitetan način kakav je bio i početak, uz sjajan glazbeni koncert u izvedbi članova Gradske limene glazbe, a nastavit će se zajedničkom večerom i druženjem dugo u noć. I slavljenici i gosti su to, svakako zaslužili. Jer, nije svaki dan 125.rođendan!

Autor: Simonida Tarbuk

 

 

Komentari
Prethodni članakAktivnosti projekta “Učinimo bolje” športske udruge gluhih NG (photo)
Sljedeći članakKako od Europe uspješno prepisati, ali i znati uzeti