Tradicija se nastavila i ove godine u Starom Petrovom Selu. Kraj mjeseca siječnja rezerviran je svake godine za gastro zabavnu manifestaciju “Švarglijadu”, kako je mnogi nazivaju, najveću u Hrvata koja je i ove godina bila iznimno dobro posjećena, a ovu su ukusnu slavonsku deliciju posjetiteljima ponudili proizvođači s šireg novogradiškog područja, ali i Baranje, Piškorevaca, Sesveta i drugih mjesta.

Organizatori, članovi Udruge kulinara “Kulin bećarac” iz Starog Petrovog Sela na čelu s predsjednikom Zdravkom Trusićem i ove su se godine potrudili da budu zadovoljni i posjetitelji, ali i natjecatelji, proizvođači švargla.

Cilj je organizatora uz tradicionalne slavonske suhomesnate proizvode kao što su: kulin, kulinova seka, slanina i čvarci, promovirati švargli kao jednu od gastronomskih delikatesa Slavonije koja je nepravedno zapostavljena. Iako se broj članova Udruge kulinara “Kulin bećarac” svake godine sve više smanjuje, kako ističe predsjednik Zdravko Trusić, od tradicije nisu i neće odustati:

– Švargli je poseban proizvod koji se može napraviti samo od jedne svinje. Tlačenica, švargl ili prezvuršt mnoštvo je naziva za polutrajni mesni proizvod od svinjskog kuhanog mesa. Svaki kraj Hrvatske gdje se ova delikatesa tradicionalno priprema ima svoje specifičnosti i recepturu, no svima je zajednička osnovna sirovina za pripremu: meso glave, krto meso, srce, jezik i koža. Osnovni recept za tlačenicu nalaže pripremu otprilike 3 kg svinjske glave, 1 kg krtog svinjskog mesa, 3 kg srca i jezika te 2 kg svinjske kože. Smjesa začina koju ćete upotrijebiti ovisi o vlastitim preferencijama, no u pravilu se dodaje oko 2 glavice češnjaka te 3,5 % soli, 1 % mljevene slatke paprike i 1 % papra u odnosu na ukupnu količinu mesa – ističe predsjednik Udruge kulin bećarac Zdravko Trusić. Svaki od majstora ima još svoju posebnu tajnu, a rezultat svega je poseban, švargli, ovisno o njegovu proizvođaču.

Prosudbeno je povjerenstvo u sastavu Stanko Drabik, Toni Brađašević i Slavko Mikulić i ovoga je puta imalo težak zadatak izabrati najbolje, no odluka je, ipak, pala. Naravno, i ove su godine pravo glasovanja imali posjetitelji, pa je po njihovu izboru izabran i šampion publike.

Rezultati su sljedeći: Zlatnu medalju na ovogodišnjoj “Švarglijadi “ osvojila je Mesna industrija “Ravlić” Petrijevci, “Šampion publike” je švargli Adama Tomičića iz Štivice.

Srebrnu su medalju osvojili Vlatko Kedačić, Adam Tomičić, Mesnica “Ile “ Kopanica, Pero Smjerog iz Gornjih Bogićevaca i Obrt “Složna braća”, također iz Gornjih Bogićevaca.

Brončanu su medalju osvojili Ante Zec, Jozo Marić De Luxe, OPG vl. Ive Bošnjakovića iz Piškorevaca i Goran Smjerog.

Zadovoljan manifestacijom je i načelnik Općine Staro Petrovo Selo Nikola Denis:

– Dvanaestu godinu zaredom u našoj općini, jedinstvena manifestacija “Švarglijada”. Možemo biti ponosni na našu udrugu i činjenicu da se tradicija nastavila. Dvorana je puna, drago nam je zbog toga i nastavljamo dalje. Nastojimo brinuti o svakom segment života naše općine. Iza nas je Martinje, Vinkovo u Starcima, evo sada “Švarglijada, nastojat ćemo organizirati i manifestaciju uz početak berbe grožđa. Nastojimo pomoći svakoj udruzi i oživjeti društveni život općine. Općina Staro Petrovo Selo nastoji oživjeti društveni život općine i svakome dati šansu. Protekla nam je godina bila iznimno uspješna, potpisali smo niz ugovora, ugovorili projekte, ova će godina biti godina rada i očekuje nas veliki posao.

Nastojimo maksimalno iskoristiti sredstva europskih fondova, nova godina nam donosi velike stvari koje ćemo nastojati realizirati. Ove smo godine napravili puno u pogledu Dječjeg vrtića, ulažemo oko četiri milijuna kuna u ovu ustanovu, smanjili smo cijenu dječjeg vrtića na 300 kuna, sufinanciramo udžbenike učenicima osnovnih škola, pokušavamo od najmlađih do najstarijih, infrastrusturne, komunalne projekte atmosferu u Starom Petrovom Selu dići na višu razinu. Prošlu smo godinu realizirali projekt od 2.700.000,00 kn teuposlili 15 žena koje su se educirale i stekle kompetencije za tržište rada.

U završnoj smo fazi rješavanja zemljišta za poduzeće Martus Conjar, aktivno smo odraživali sastanke, dogovarali su, projekti su pripremljeni i nadam se da će do kraja godine zakopati prvu  loptu. Svaki nam je dan novi izazov, no nastojimo se uhvatiti u koštac s problemima i svi dati maksimum kako bi ova naša općina doživjela svoj prosperitet – rekao je, između ostalog, načelnik Općine Staro Petrovo Selo  Nikola Denis.

Zadovoljni su sinoć bili svi, i organizatori, posjetitelji, natjecatelji, bilo je veselo, živo, raspjevano, rasplesano, tradicija se nastavila i pravi je ovo primjer da s ovakvim manifestacijama treba nastaviti dalje.

Foto: Tamara Magdić, Sanja Bukvić

 

 

Komentari
Prethodni članakSlavonska i moslavačka sirotinja bi mogla dobiti nuklearni otpad
Sljedeći članakOtvoren javni natječaj u vrijednosti 110.000,00 kuna, prijavite se!