Nova Gradiška je danas pokazala kako svog konja za turističku utrku ima. Doduše, nije riječ o konju, nego o automobilu, ali rezultat je isti. U organizaciji članova Old timer kluba „Classic 99“ 99, a pod pokroviteljstvom Grada i Turističke zajednice u godini značajne obljetnice (stoljeće od dolaska prvog automobila u naš grad) dogodio se 12. tradicionalni međunarodni susret zaljubljenika u starodobna vozila i doveo u goste stotinjak turista.

Josip Žagar, ugledni novogradiški gradonačelnik koji se prije jednog stoljeća prvi provozao u Fordu „T“ i pokrenuo tehničku revoluciju bio bi zadovoljan ovogdišnjim susretom. Varaždinci, Zagrepčani, gosti iz Ivanić grada, Kutine, čuvenog kluba „Kurbla“ iz Garešnice, par bogatih Slovenaca, ali i redovni gosti Nove Gradiška – Banjalučani, dovezli su se u neprocjenjivim primjercima na četiri i dva kotača. Od neodoljivih Fiata koji su nas podsjetili na nevine godine filma „Dolce vita“, do uvijek atraktivnih njemačkih narodnih kola, genijalne bube preko američkog kultnog Chevroleta, središnja ulica bila je danas (subota 07. srpanj 2012.) jedinstveni tehnički muzej na otvorenom, ali i sjajna turistička razglednica prepuna značajnih godišnjica.
U skladu sa stoljećem postojanja automobila i ovogodišnji 12. susret ponudio je neke sasvim  jedinstvene vozne primjerke jedine svoje vrste u Hrvatskoj. Životna strast, avanturizam, ali i turizam, sjajna promocija geografskih i gastronomskih bogatstava, sve to je zasluga članova kluba „Classic“ i razlog zašto ih prate svih ovih 12 godina, rekla je pozdravljajući goste relija voditeljica referade promotivnih aktivnosti Turističke zajednice Grada Nova Gradiška Ljiljana Siročić. Domaćica današnjeg susreta bila je zamjenica gradonačelnika Ljepša Rakas Vujčić koja je goste ispratila na put i s profesionalnim liječničkim savjetima kako izbjeći vrućinu, ali i ponosom što je najmlađi grad u Hrvatskoj grad bogat značajnim godišnjicama. Upravo su članovi „Classica“ svima nama pokazali kako se povijest skriva svugdje samo treba znati zagrepsti ispod površine.

Da su neke stvari iste danas kao i prije 100 godina, potvrdio je Žagar koji se sjajnim primjerkom na četiri kotača želio pod svaku cijenu statusno razlikovati od ostatka puka. Ipak, politička megalomanija u ovom se slučaju pokazala povijesno opravdanom i pokrenula revoluciju. Nekadašnji gradonačelnik bio bi ponosan na članove kluba „Classic“ i iznimno zadovoljan da je kojim slučajem danas zalutao u centar grada.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakSDP ” razobličuje zlonamjerne informacije”
Sljedeći članakOPG “Benedeković” uz štete od brljaka zadovoljan urodom voćnjaka