Kažu kako volonteri svojom humanošću i plemenitošću, ali i spremnosti na pomoć drugima, mijenjaju svijet i svijest svih nas.Iako, svojevremeno promatran s predrasudama, koncept poklanjanja slobodnog vremena drugima, bez ikakve naknade, postaje sve prepoznatiji i u lokalnim okvirima.

Svoj su dan, paralelno s kolegama iz 100-njak zemalja svijeta, jučer, u srijedu, 5.prosinca, proslavili i novogradiški volonteri u društvu prijatelja, suradnika, sugrađana, ali i članova obitelji. Već, tradicionalno, petu godinu za redom, Međunarodni dan volontera, datumom se poklapa sa sadržajima svečanosti Dana grada, što je još jedod  načina  da volonteri, u skladu sa svojom životnom filozofijom, darivaju i  rođendanski poklon najmlađem gradu u Hrvatskoj. Ples volontera i ove je godine u restoranu “Slavonski biser” bio prilika za razmjenu iskustava, dijeljenje uspomena s prošlogodišnjih brojnih aktivnosti, planiranje novih akcija, ali i službenu zahvalu svima onima bez kojih bi rad udruge bio daleko teži.

Raduje i činjenica kako je volontera, svakim danom, sve više među nama, ali i spoznaja, kako, čak i ako nismo formalni član udruge, i nesvjesno, vlastitim sposobnostima i vještinama, ali i malim skromnim gestama, itekako pomažemo, čineći svijet boljim mjestom za sve.

 

Oni koji su se u nesebičnoj ulozi volontera protekle godine pokazali najboljima su, prema ocjeni kolega iz Udruge, Jasna Borojević i Jadranko Paulus,nagrađeni simboličnom titulom “naj volontera”. Priznanjima su se okitile i brojne druge novogradiške Udruge, ali i institucije, koje, svaka na svoj način, u okviru vlastitih mogućnosti, pruža logističku, ali i materijalnu potporu ideji volonterizma i radu udruge. S ponosom možemo reći kako smo jedni od tih i mi, ekipa Radija Nova Gradiška, koja je, izvještavajući o kvalitetnim, hvale vrijednim aktivnostima Udruge, koncept volonterizma nastojala približiti svima.Na svoj su nčin, učinivši večer ugodnijom i glazbeno potpunijom pomogli i članovi Hrvatskog pevačkog društva Graničar”.

I koliko god mislili kako je volonterizam ideja za koju je dovoljno u sebi osvijestiti ionako nam imanentnu empatiju, predsjednica novogradiških volontera, Vesna Oršulić, kaže kako svaki pravi volonter treba proći i pravu edukaciju. Ipak, bez osjećaja za druge , kao i za probleme i potrebe onih oko nas, ništa nema smisla.

 

Plesom volontera neslužbeno je završila još jedna radna godina u životu Udruge, ispunjena tradicionalnim, već dobro uhodanim i prepoznatim aktivnostima, ali i nekim novim, realiziranim po prvi puta. Od redovnih javnih tribina kojima nas kontinuirano nastoje educirati i informirati, preko čuvenih palačinki, koje, poput profesionalaca peku u brojnim, uglavnom, humanitarnim akcijama, razmjene odjeće, obuće i kućnih viškova ( jednoj od njihovih sugrađanima najomiljenijih aktivnosti) , velike akcije Korak za Ljubicu, koncipirane kroz više malih, ali, itekako korisnih aktivnosti, do jedne potpuno nove-pomoć Tanzaniji ( uz napomenu kako trebamo postati svjesni koliko je kutaka na planeti u kojoj ljudi i djeca žive u daleko strašnijim uvjetima od siromaštva kakvo viđamo na području Europe) ali i  onih svakodnevnih, prema njihovom mišljenju običnih, ljudskih, koje, istovremeno, usamljenima i starijim sugrađanima, najviše znače-iza novogradiških volontera niz je akcija neprocjenjive vrijednosti.

Upravo u činjenici kako se ljudska toplina, prava riječ, ali i pružena pomoć u najtežem trenutku, ne može naplatiti ni na koji način, volonterizam je vrijednost, koja, bez imalo demagogije, puni pozitivnom energijom svakoga onog tko joj se preda. A, onda, baš kao u bajkama, kreće i lanac dobrih djela, kao i oživotvorenje one kako svako dobro učinjeno djelo, rađa još jedno novo.I sinoć organizrana tombola kojom su volonteri i na vlastitoj svečanosti prvenstveno mislili na druge, dokaz je kako je volontiranje puno više od klasičnog oblika pomoći.To je stvar odluke i životnog izbora. Upravo će stoga, sredstva prikupljena prodajom,  svoj put pronaći do onih kojima je pomoć u ovom trenutku najpotrebnija.

 

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakGradonačelnik laže djeci gledajući ih u oči
Sljedeći članakSv. Nikola posjetio djecu Gradskih dječjih vrtića