Prvi puta u posljednjih 15-ak godina Svečana sjednica Gradskog vijeća grada Nova Gradiška, upriličena, tradicionalno, uz Dan grada, održana je u polupraznoj dvorani Doma kulture, bez nazočnosti ijednog “uvaženijeg” političkog gosta.Iako bi, na prvu,slučajnom prolazniku, ne-Novogradiščanu, takva situacija i atmosfera mogle izgledati pozitivno (kao, u skladu s globalnom, ali i lokalnom poražavajućom ekonomskom situacijom, gradski su se čelnici odlučili za skromniju proslavu, primjerenu uvjetima i okruženju ), nedolazak brojnih pozvanih visoko pozicioniranih SDP-ovaca, čak i onih iz susjednog Slavonskog Broda, govori puno više…I sugerira kako na relaciji lokalno-nacionalno unutar vladajuće stranke, stvari baš i ne štimaju.

Svečana sjednica Gradskog vijeća grada Nova Gradiška počela je formalnim čitanjem telegrama čestitki koje su gradu i njegovom vodstvu uputili predsjednik Hrvatske, dr.Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog Sabora, Josip Leko, gradonačelnici slavonskih gradova, kolege SDP-ovci, Ronko i Szabo, te brojni ministri , koji su se, svi odreda, zahvalili na pozivu, rekavši kako ga, “zbog ranije preuzetih obaveza” nisu u mogućnosti prihvatiti. Oni drugi, koji se nisu “vadili” na posao i gust raspored, alibi  za nedolazak  pronašli su  u vremenskim nepogodama .

Sjednici su, ipak, u ime županije Brodsko posavske, nazočili njen čelni čovjek, Danijel Marušić, brigadir Siniša Jurković, Novogradiščanin porijeklom, predstavnici Policijske uprave Brodsko posavske, kao i kolege im iz Policijske postaje Nova Gradiška, te po dužnosti, svi članovi Gradskog vijeća.

Kako je to Poslovnikom i predviđeno, svečanu sjednicu je otvorio Predsjednik Gradskog vijeća, Mirko Golovrški, čestitajući svim sugrađanima Dan grada, uz želju za boljom, ekonomski stabilnijom i perspektivnijom budućnošću, za koju će se, istaknuo je Golovrški, u skladu s predizbornim obećanjima, pobrinuti čelnici gradske vlasti. Svečana sjednica bila je i prigoda da nas gradonačelnik Josip Vuković podsjeti na prošlogodišnje uspjehe u razvoju gospodarstva grada, pri čemu je posebno istaknuo sve veća sredstva iz gradskog proračuna usmjerena upravo u tom pravcu.

Za razvoj gospodarstva Grad Nova Gradiška u 2012.godini iz proračuna je izdvojio 8 milijuna kuna, godinu dana kasnije 8 i pol milijuna kuna, ove godine 14, dok je ambiciozan plan za 2013.godinu 16 milijuna kuna. U protekloj godini, rekao je čelni čovjek ” grada slavljenika ” značajno smo smanjili materijalne troškove Gradske uprave, ulagali u infrastrukturu, zaposlili značajan broj sugrađana,  riješili ili dogovorili neke od najznačajnijih projekata, poput Južne obilaznice, nadvožnjaka, te projekta Panonski zeleni Industrijski park. U ovom trenutku, rekao je gradonačelnik, grad Nova Gradiška ima spremno niz kvalitetnih projekata koji bi dugoročno trebali biti realizirani sredstvima Europskih fondova.

 

Nakon što su nas čelni ljudi grada upoznali s uspješno realiziranim od rođendana do rođendana, svoj su trenutak slave, itekako zasluženo, dobili oni zbog kojih je ova sjednica i dobila na važnosti. Novogradiščani koji su u gospodarskom, obrazovnom, kulturnom, sportskom i javnom životu, na pravi način doprinijeli razvoju grada,  te o njemu  pronijeli dobar glas i izvan lokalnih okvira.

JAVNO PRIZNANJE, NAGRADU  GRADA primili su danas Antun Andrašić, Željko Bakunić, Vjekoslava Karešin, Milan Rosić, Dragan Ruškan, Katarina Straga,tvrtka Clarum, novogradiške Mažoretkinje, te posthumno Krešimir Kovačić.
MEDALJA GRADA uručena je tvrtki Martex, udruzi Pozitiva, posthumno Igoru Pahljini,Industrijskom parku ( nagradu je primio direktor Ivan Sertić), dok su GRB GRADA dobili posthumno Miroslav Vrebac, Damir Runjaš i Milan Krpan, jedan od najdugovječnijih novogradiških obrtnika, nositelj najvišeg nacionalnog obrtničkog priznanja Zlatne ruke.

Autor: RNG

Komentari
Prethodni članakKad dezerter svijeću pali – ratnicima
Sljedeći članakDanas središnja proslava Dana Grada Nova Gradiška