Hrvatska pjevačka skupina “Slavča” sinoć je bila uspješan domaćin i organizator 11. susreta pjevačkih skupina “Na te mislim”. U novogradiškom Domu kulture predstavili su se posjetiteljima svojim, već dobro poznatim repertoarom, starogradskih pjesama, a nastupili su i gosti, članovi Folkorne družine “Vuga” Karlovac, Povijesno plesne udruge “Kontea” iz Konjščine, ženske pjevačke skupine “Snaše” iz Narda, Vokalne skupine “Rusalke” iz Kutine, Plesne udruge iz Konjščine, Vokalisti svetog Josipa iz Velike Gorice te članice Vokalne skupine “Aurora”.

Nazočne je pozdravila u ime Grada Nova Gradiška predsjednica Gradskog vijeća dr. Ljepša Rakas Vujčić:

– Čestitam “Slavči” na dvadeset ustrajnih godina djelovanja u našem gradu. Želim vam još puno uspješnih godina i nastupa. Promovirajte i dalje naš Grad, zaista ste ponos i ukras svih nas – istaknula je Rakas Vujčić.

Hrvatska pjevačka skupina “Slavča” djeluje i vrijedno radi već punih 20 godina, prepoznatljivi po lijepoj pjesmi i prekrasnim kostimima.

Slavča“ izvodi starogradske, domoljubne, duhovne pjesme, sudionici su brojnih susreta i smotri, a već jedanaestu godinu zaredom organizatori susreta pjevačkih skupina pod nazivom „Na te mislim“ te „Lipanjskih večeri“, susreta pjesme i lijepe riječi. U svakom svom nastupu vraćaju nas u vrijeme starogradske, građanske Hrvatske, vrijeme salonskih balova, vrijeme krinolina, frakova. Ono što posebno raduje je činjenica da je starogradska pjesma posebno valorizirana – Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dalo joj je predznak zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra.

Ono što u svakom slučaju večeras treba istaknuti činjenica je da u svom repertoaru njeguju 140 starogradskih, duhovnih i domoljubnih pjesama novijih izdanja. Tijekom godine imaju 20 do 35 nastupa, a nastupali su diljem Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika. Tu je, dakako, i velik broj nastupa izvan granica Lijepe naše.

Nisu, pri tome zanemarili niti jedan događaj u gradu ili okolici, bilo u organizaciji Grada ili Književno likovnog društva “Rešetari”.

Nebrojene su radijske emisije, susreti i gostovanja na kojima smo čuli za našu “Slavču”, izložbe, promocije knjiga, državne, gradske i kulturne manifestacije… Na gotovo svakoj od njih, svoj osobni štih i pečat dala je “Slavča”.

Prekrasne dvorske dame u raskošnim svilenim haljinama s kraja 19. i početka 20. stoljeća koje je samo za njih napravila Marija Karlovčan Subić te gospoda u svečanim odijelima i cilindrima, gdje god su se pojavili, plijenili su pozornost. Kroz sve ove godine bili su pravi ukras našega grada, udruga s kojom se istinski možemo ponositi.

Godina iza njih je, također, bila plodonosna, puna koncerata i gostovanja, večerašnji je koncert bio samo još jedna potvrda svega toga.

Slavljeničkih, 20 godina “Slavče” bio je prigoda i za zahvaliti svim onim ljudima koji su na bilo koji način pridonijeli radu skupine, među njima čovjeku koji u udruzi pjeva punih 20 godina, Ivanu Muraji.

– Presretna sam zbog svega. Emocije je teško opisati. Drago nam je što smo uspjeli, u nama je puno ljubavi i volje i idemo dalje. Želim zahvaliti svim članovima “Slavče” na upornosti i ustrajnosti i svima onima koji su, na bilo koji način, pomogli naš rad – kaže predsjednica Hrvatske pjevačke skupine “Slavča” Marija Kičić.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakDrugi Sajam vjenčanja Nova Gradiška- sve što mladenci mogu poželjeti/ Foto
Sljedeći članakHrabra Slavonka bori se s više tumora: Oni su moji podstanari