Rešetari su sinoć bili Hrvatska u malom. Jedanestu godinu zaredom članovi Kulturno umjetničkog društva “Reštari” organizirali su, sada već tradicionalnu, Smotru folklora “Slavonac sam, time se ponosim”. Orila se danas Rešetarima pjesma, pocikivale snaše i baje, plesala špic polka, pjesme i plesovi Jakšića i dugoreškog kraja.

Rešetarčani su ovoga puta u goste odlučili pozvati svoje stare prijatelje, članove Kulturno umjetničkog društva “Dvigrad” iz prijateljskog istarskog grada Kanfanara, KUD-a “Slavonija” Jakšić i “Sveti Juraj” iz Duge Rese. Svoj su rad posjetiteljima prezentirali i domaćini, članovi KUD-a “Rešetari” te najmlađi, članovi Dječje folklorne sekcije koja djeluje pri Osnovnoj školi “Ante Starčevića” iz Rešetara.

– Nastavljamo sedamdeset godina dugu tradicija rada i postojanja Kulturno umjetničkog društva “Rešetari”. Naše je društvo oduvijek bilo poznato kao “rasadnik” folkloraša, pjevača i svirača, stoga smo sretni što smo tradiciju uspjeli očuvati do danas. Hvala svima koji su pomogli, hvala pjevačima, plesačima i sviračima – kaže predsjednica Kulturno umjetničkog društva “Rešetari” Irena Cindrić.

Posjetitelje je pozdravio i načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga:

– Drago nam je što su Rešetari i ove godine Hrvatska u malom. Okupili smo vrhunska društva, a u Rešetarima se danas odvija i 19. Likovna kolonija “Petrović” koja je ugostila slikare iz svih krajeva Hrvatske i izvan naše Domovine – kaže Aga.

Posjetitelji su mogli uživati u vrhunskim folklornim izvedbama članova KUD-a Rešetari koji su se predstavili pjesmama i plesovima Međimurja, gosti iz Jakišića izveli su pjesme i plesove svoga kraja, dok su se članovi KUD-a “Sveti Juraj” iz Duge Rese predstavili koreografjom karlovačkog kraja pod nazivom “Gorom teče vodica studena”.

Mirise mora, kamena i soli, rodne im Istre dočarali su članovi društva iz Kanfanara, dok su najmlađi Rešetarčani pod vodstvom učiteljice Blaženke Logožar izveli dječje pjesme i igre Slavonije.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članak“Lipanjska večer” Hrvatske pjevačke skupine “Slavča” i gostiju / photo
Sljedeći članakKK “Strmac” Nova Gradiška” – 3. na turniru u Prnjavoru