Kršćani koji Božić proslavljaju po julijanskom kalendaru, danas poslije podne obilježili su Badnjak,okupljajući se u novoobnovljenoj crkvi na bogoslužju na kojimu su posvećena hrastova drvca, badnjaci.

Na današnji, Badnji dan, muškarci odlaze u šumu kako bi našli i posijekli badnjak, mlado hrastovo drvo koje donose i pale u svojim domovima. Badnjak simbolizira ono drvo koje je grijalo pećinu u kojoj se rodio Isus. Zajedničkim bdijenjem oko badnjaka, vjernici čekaju  jutrenje, a riječ je o ponoćnom bogosluženju u crkvi i svetim hramovima, nakon kojeg vjernici odlaze na molitvu, da bi se po povratku iz crkve “mirbožili”. Čestitajući jedni drugima izgovaraju tradicionalne riječi i pozdrav “Mir Božji, Hristos se rodi ” koje svakom žele dobra, zdravlja i spasenja u narednoj godini.

Na Badnjak se peče pečenica, pripremaju posebni kolači, a jedan od njih je i česnica. U nju se stavlja novčić, a vjerovanje kaže – tko novčić pronađe, pratit će ga blagostanje i bogatstvo tijekom cijele godine.

Njegovo Preosveštenstvo Vladika pakračko-slavonski g. Jovan služio je svetu Liturgiju u obnovljenom paraklisu Svete Trojice u Novoj Gradišci. Tom prilikom Preosveštenom Vladici sasluživali su nadležni paroh novogradiški jerej Ognjen Tendžerić i protođakon Milan Tomašević. Nakon svete Liturgije Vladika pakračko-slavonski g. Jovan, novogradiški jerej Ognjen Tendžerić i protođakon Milan Tomašević nastavili su druženje sa vjernicima uz badnjak koji je širio svjetlo i toplinu u obnovljenom paraklisu Svete Trojice u Novoj Gradiški.

 

Autor teksta i fotogalerije: Željko Idžotić

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakKUD DREŽNIK-Običaji Tri kralja/ VIDEO
Sljedeći članakEKSKLUZIVNO: Odgovori na sva pitanja o čišćenju snijega na području Grada