Simbolično ili ne, upravo na Međunarodni dan prava na pristup informacijama, gradski su vijećnici, nakon točno tri mjeseca danas održali 24. sjednicu Gradskog vijeća grada Nova Gradiška, na kojoj se po prvi puta službeno, bez oba svoja zamjenika, pojavio gradonačelnik Josip Vuković. Zbog velikog interesa, današnju su sjednicu gradskog vijeća grada Nova Gradiška, pratili brojni slavonskobrodski novinari, kao i ekipa Hrvatske televizije, a sjednicu su u izravnom radijskom prijenosu mogli pratiti slušatelji Okučana, Stare Gradiške, Dragalića i Gornjih Bogićevaca. Od 19 vijećnika sjednici je nazočilo njih 16, a znakovito je kako su u punom sastavu bili samo članovi Kluba vijećnika HDZ-a i HSS-a, dok su SDP-ovcima i HDSSB-ovcima nedostajale potrebne ruke .

Nakon usvajanja zapisnika s posljednje sjednice održane 28.lipnja, u ime kluba vijećnika HDZ-a i HSS-a, dopunu dnevnog reda zatražio je dr.Dražen Oršulić. Prema zahtjevu HDZ-ovaca gradski su vijećnici prije aktualnog sata trebali raspravljati o odgovornosti predsjednika Gradskog vijeća, Mirka Golovrškog, imenovanju novog predsjednika, ostavci aktualnog gradonačelnika Josipa Vukovića, godišnjem izvješću o izvršenju proračuna za 2011., kao i polugodišnjem izvješću o izvršenju aktualnog gradskog proračuna, te na kraju, trenutnom financijskom stanju i zaduženosti grada Nova Gradiška.

Nakon glasanja za dopunu dnevnog reda, u dnevni je red sjednice uvrštena samo rasprava o odgovornosti predsjednika Gradskog vijeća, te njegovom eventualnom razrješenju s dužnosti. Iako je u startu trebalo raspravljati o brojnim, iznimno aktualnim temama koje potresaju grad više mjeseci, SDP-ovci su odlučili najprije odraditi aktualni sat, a potom pristupiti raspravi o odgovrnosti predsjednika Gradskog vijeća. Ipak, predsjednik kluba vijećnika HDZ-a i HSS-a, dr.Dražen Oršulić i predsjednik Kluba vijećnika HDSSB-a, Dubravko Gubić, upravo su aktualni sat iskoristili za dobivanje odgovora na pitanja koja muče i sve Novogradiščane, a odnose se na kreditno zaduženje grada u iznosu od 10 milijuna kuna, za koje je Vlada povukla suglasnost, trenutno financijsko stanje grada, kao  i medijske napise o istražnim radnjama Uskoka i DORH-a.

Gradonačelnik Josip Vuković i današnjim je arogantnim i krajnje nekulturnim te za političara nedostojnim nastupom dokazao kako izbjegava odgovore na konkretno postavljena pitanja,  omalovažava političke oponente i predstavnike medija koji o tome izvještavaju i mudro izbjegavajući odgovor kada je , kojeg datuma i koliko novca vraćeno Hypo banci i koliko je novca utrošeno od tog kredita! Obzirom kako je gradonačelnik danas zatražio da mu netko pokaže bar jedan dokument prema kojemu se vidi kako su grad i gradske tvrtke isplaćivale Plin instalacijama značajna financijska sredstva, mi ćemo u skladu s današnjim Međunarodnim danom prava na pristup informacijama, koje građani, ali i određeni novinari, od njega ne dobivaju, spomenuti samo neke od dokaza te od njega, na ovakav način javno zatražiti odgovor koji duguje građanima Nove Gradiške.

Da sve baš i nije tako kako je gradonačelnik danas prezentirao gradskim vijećnicima dokazuje i asignacija grada Nova Gradiška  na iznos od 210.761, 21 kuna uplaćenih Plin instalacijama 16.travnja ove godine. Također, iznos od 500 tisuća kuna tvrtki Plin instalacije asignacijom je prebacila tvrtka Ding za rad na popravku kotlovnice. Tvrtka Ding je u nepunih godinu dana prebacila oko milijun kuna Plin instalacijama. Pitamo vas, stoga gradonačelniče, da li je to istina?

28.svibnja bez odluke Gradskog vijeća Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. podigao je  kredit na 2 milijuna 850 tisuća kuna za kupovinu zemljišta na kojemu se nalazi od kada je osnovan, te djela kata na kojemu posluje. Nije jasno kako je grad bez odluke Gradskog vijeća, a bez znanja gradskih vijećnika mogao prodati svoju imovinu i na nju podići hipoteku za svoju, vlastitu gradsku tvrtku?

Molimo gradonačelniče da nam objasnite tko vam je dao suglasnost da prodate zemljište i dio građevine i da na istu stavite hipoteku? Također zamoljavamo i predsjednika gradskog vijeća Mirka Golovrškog da nam odgovori da li je znao za ovo?

Gradskom radiju Nova Gradiška, što je vidljivo iz bankovnih izvadaka samoga grada, grad isplaćuje 60 tisuća kuna temeljem fiktivnog računa za, kako stoji na samom izvodu kojeg posjedujemo,  održavanje repetitora.  Da pojasnimo: grad Nova Gradiška nema repetitora, niti ga je ikada imao. Osim toga cijena repetitora nije  ni približno 60 tisuća kuna. Prema izvodima od grada i fakturama koje je ova tvrtka ispostavila gradu izgleda kako je repetitor kupovan svaki mjesec. Održavanje repetitora prema Zakonu o elektorničkim komunikacijama – vidljivo na stranicama Hakoma, mogu vršiti samo ovlaštene osobe, što nisu djelatnici Gradskog radija. Nije nam jasno da li se onda spomenutih 60 tisuća kuna mjesečno, koliko grad prebacuje Gradskom radiju, odnosi na košenje trave oko nepostojećeg repetitora?

Isto tako zamoljavamo predsjednika gradskog vijeća Mirka Golovrškog da nam pojasni i ove financijske transakcije.

Pitamo javno gradonačelnika. “Zašto na zemljišno knjižnoj čestici, ZK ulošku – 3745, koja je u vlasništvu grada Nova Gradiška stoji novo uknjiženje i hipoteka za koje Gradsko vijeće opet ne zna, na iznos od 2,6 milijuna kuna od 13.srpnja ove godine kod Zagrebačke banke? Ujedno, ponovno molimo predsjednika gradskog vijeća Mirka Golovrškog da nam odgovori da li je upoznat s ovim kreditom i na šta se odnosi.

Recite nam gradonačelniče da li je istina da ste pred kraj prošle godine isplatili cesijom, s naslova Grada Plin instalacijama iznos od 55.000,00 kuna za uvođenje plina u prostor koji je prazan i ne koristi se?

Molimo  predsjednika gradskog vijeća Mirka Golovrškog, za kojeg kolege Kikić i Radić kažu da je oličenje poštenja i moralna vertikala, da nam odgovori sukladno navedenim epitetima koje su mu stranački prijatelji dodjelili odgovori, jer narod zaslužuje odgovor.

Mi imamo odgovor i na ovo pitanje zajedno sa cesijama.

Također pitamo gradonačelnika Josipa Vukovića koliko je novca prebačeno Plin projektu u kojem je donedavno imao vlasništvo i koliko je prebačeno novca Plin instalacijama od kada je gradonačelnik sa gradskih tvrtki Slavča, Industrijski park, Drvna industrija Nova Gradiška i Gradski radio d.o.o. u ove tri i pol godine od kada je gradonačelnik?

I po ovom pitanju također zamoljavamo predsjednika Gradskog vijeća Mirka Golovrškog da nam odgovori kako bi njegov rad bio transparentan i pošten, kakav i tvrdi da jeste.


Ovi odgovori su vrlo bitni građanima Nove Gradiške, a vama predsjedniče gradskog vijeća gospodine Golovrški lagani, jer zapravo kako kažete upućeni ste u sve, pa ujedno molimo za svako postavljeno pitanje jednostavan i kratak odgovor. Istinit koji pobija naše tvrdnje.

Ovo su jednostavna pitanja i za gradonačelnika, na koje nam treba dati odgovor i to konkretan, sa dokazima kako bi, ponavljamo pobio naše navode koje smo mi temeljem prikupljene dokumentacije i objavili.

Dakle ako navodi nisu točni nek nam napiše konkretan odgovor. Npr 16.04.2012. nije sa računa Grada Nova Gradiška uplaćeno asignacijom tvrtci moje supruge Ljube Vuković 210.761,21 kuna.

Ovo su samo neki od dokaza  koji su dostavljeni Državnom odvjetništvu i Uskoku.

 

U službenom priopćenju glasnogovornika Državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu, Rudolfa Mačeka stoji, citiramo: ” kaznene prijave protiv Josipa Vukovića i ostalih nisu odbačene kako neki mediji navode, nego su se u istrazi pojavili novi momenti zbog kojih se trenutno rade dodatni izvidi po slučaju grada Nova Gradiška. Na upit novinara, Maček je još jednom rekao “kako kaznene prijave protiv gradonačelnika Josipa Vukovića nisu odbačene i da se rade dodatni izvidi.”

Toliko o tome koliko gradonačelnik govori istinu. Možda zaista Državno odvjetništvo u Novoj Gradiški koje obrađuje ovaj predmet ustanovi kako su Ministarstvo financija i osobno ministar Slavko Linić koji je rekao da je ovo što su napravili u Novoj Gradiški nedopustivo, pogriješili, možda ustanove kako je Ministarstvo uprave pogriješilo, možda će po njima biti pogrešna i odluka Vlade RH, zasada se još ne zna. Iako neki izvori bliski Državnom odvjetništvu u Novoj Gradiški tvrde kako su gradonačelnik, predsjednik gradskog vijeća i tajnik grada u “dobroj namjeri” učinili proceduralnu grešku.

Nakon aktualnog sata, vijećnici HDSSB-a, danas u krnjem sastavku, bez Zvonimira Mokrovića koji je svojim nedolaskom dokazao da ne poštuje odluke gradskog HDSSB-a, županijskog pa čak i sam vrh HDSSB-a, te je tim činom osobno umanjio izjave saborskog zastupnika Bore Grubišića i predsjednika HDSSB-a Vladimira Šišljagić koji su zahtjevali smjenu predsjednika gradskog vijeća i gradonačelnika Nove Gradiške, zatražili stanku, a potom, nakon konzultacija i prekid sjednice Gradskog vijeća za koji, kako je odlučio glavni tajnik grada Zlatko Zebić, u poslovniku nema utemeljenja. Sjednicu je nastavio dr.Dražen Oršulić  upoznavši kolege vijećnike s razlozima njihovog zahtjeva za raspravom o odgovornosti predsjednika Gradskog vijeća Mirka Golovrškog,  kao i razlozima za imenovanje novog predsjednika.

Unatoč iscrpnom obrazloženju zahtjeva za smjenom predsjednika Gradskog vijeća, nakon glasanja gradskih vijećnika s rezultatom 7 za – 7 protiv, Mirko Golovrški nastavio je voditi 24.sjednicu Gradskog vijeća i dalje kako je rekao citiramo: ” na vašu žalost predsjednik Gradsko vijeća”. Ovakav rasplet bio je za očekivati, jer je po ulasku u gradsku vijećnicu, jedan od vijećnika SDP-a dosta glasno uz osmjeh preko cijeloga lica prokomentirao  “Dobro je, nije došao, upravo onako kako smo se dogovorili”.  Vjerojatno Zvonimir Mokrović, vijećnik HDSSB-a nije došao jer mu obje kćerke rade i dobivaju plaću iz gradskog proračuna, jedna radi u gradskoj upravi, a druga u gradskom muzeju, a tko zna kakva je još trgovina dogovorena s njegovim ne dolaskom?! Isplativa za njega, nadamo se i dovoljna da se ukalja obraz.

Na kraju, moramo odati priznanje vijećnicima SDP-a na uspješno obavljenoj političkoj trgovini, kao i na razvodnjavanju nakupljenih problema u gradu Nova Gradiška, jer je ovakvim raspletom krivnja za krizu u gradu, uspješno prebačena na vijećnike HDSSB-a, na što su se vijećnici HDZ-a, prilično politički neiskusno upecali i prepucavajući se međusobno, skrenuli pozornost sa stvarnih problema u gradu za koje je isključivi krivac vodstvo SDP-a.

 

Autor: RNG

Komentari