Sinoć je u Hrvatskom domu u Starom Petrovom Selu održana 10. “Švarglijada u Hrvata”. Manifestacija je okupila 14 natjecatelja, ali i veliki broj posjetitelja, koji su uživali u tradicionalnim slavonskim delicijama. Najbolji švargli po mišljenju žirija napravljen je na OPG-u Arić u Donjim Crnogovcima, dok se publici najviše svidio švargli Dubravka Jakičića iz Štivice.

Udruga kulinara “Kulin bećarac” iz Starog Petrovog Sela sinoć je ponovno ugostila brojne proizvođače švargla i goste. Cilj organizatora je uz tradicionalne slavonske suhomesnate proizvode kao što su: kulin, slanina i čvarci, promovirati švargl kao jednu od nepravedno zapostavljenih gastronomskih delicija ovoga područja, kazao nam je predsjednik udruge “Kulin bećarac”, Adam Tomičić.

U konkurenciji je bilo 14 švargla

Četveročlani žiri, Stanko Dabrik, Slavko Kulić, Željko Blažetić i Toni Brađašević, nije imao lak zadatak. Jednoglasno su donijeli odluku tko će osvojiti koje prizanje. Istaknuli su kako se ove godine prijavio veliki natjecatelja: Dubravko Jakičić (zlato), Vlatko Kedačić (bronca), Adam Tomić (srebro), Zdravko Trusić, Matija Marjanović, Kulin obrt Piškorevci (srebro), Mesnica Ile Kopanica (srebro), Žarko Butina (bronca), Mesnica Ravlić, OPG Arić (zlato), Dario Dautović (bronca), Tomislav Babić i Krešimir Ivanišević.

Nakon ocjenjivanja žirija, posjetitelji su također probali sve švargle. Obzirom da se pojelo svih 14 ovala, može se zaključiti kako je svaki švargli bio šampionski. 

Za odličnu zabavu pobrinuo se Tamburaški sastav Fijaker iz Osijeka, koji je svirkom stalno “držao publiku na nogama”.

Tako je ‘Švarglijada u Hrvata’ u posljednjih 10 godina postala jedna od vodećih gastro-turističkih manifestacija zapadne Slavonije, čiju organizaciju pomažu Općina Staro Petrovo Selo, Turistička zajednica ove općine, te Brodsko-posavska županija. Načelnik općine, Željko Kočijašević zadovoljan je velikim odazivom posjetitelja i natjecatelja. To je svakako dodatni poticaj da se manifestacija održava i u budućnosti.

U razgovorima s natjecateljima saznali smo kako se priprema švargli, ali su svoje male tajne ipak zadržali za sebe.

Švargl se radi od svinjetine, ali u smjesu idu svinjska uha, svinjski jezik, svinjske noge, kožica i komadi mesa sa svinjske glave. Recimo da je to baza svakog švargla. No svaki kraj ima svoje tajne i svoju staru recepturu pa stoga se dodaju još neki komadi svinjetine, povrća i mirodija. Neki krajevi imaju i izdvojene nazive pa je švargli, jedno, tlačenica nešto malo drugačija, a bijela krvavica ponovno nešto drugačija od prva dva. Sva ta smjesa se kuha zajedno sa dodatkom luka, soli i papra a zatim se čitava smjesa puni u očišćeni svinjski želudac.

Nakon što se svinjski želudac napuni smjesom, zaveže se i nastavi lagano kuhati. Nakon kuhanja se lagano stavi pod opterećenje s jedne i druge strane tj., pod prešu i ostavi se nekoliko dana kako bi iscurila sva tekućina. Probode se sa iglom nekoliko puta kako prilikom opterećenja švargli nebi puknuo. Nakon prešanja, švargl ide na dimljenje. Dimljenje se vrši ovisno o svakom proizvođaču. Nakon toga švargla ili tlačenica može se poslužiti narezana na ploške. Kada se govori o švargli, uglavnom se misli na slavonsku švarglu koja je u većini slučajeva crno-crvene boje.

Čestitke organizatorima i svim natjecateljima. 

Foto: Sanja Bukvić

no images were found

Komentari
Prethodni članakZavršen 7. memorijalni turnir „Ivo Petranović“
Sljedeći članakJesu li se inspekcije vratile u način rada prije ministra Tolušića ili je na policama bolja hrana?