U Gradskoj knjižnici Nova Gradiška, Odjel za djecu, održana je zabavna i edukativna radionica pod nazivom “Poruka iz 1100. Godine”. Sudionici su bili učenici 5.c razreda Osnovne škole “Mato Lovrak” sa svojom profesoricom Natalijom Golovrški.

Radionica je upriličena u Mjesecu hrvatske knjige, koji je ove godine potaknut i Europskom godinom kulturne baštine. Zbog toga profesorica smatra da je učenje o glagoljici prvi korak upoznavanja naše baštine. Stoga je kroz ovu radionicu odlučila približiti svojim učenicima čari starog pisma glagoljice.

– “Njegujući nacionalni identitet, treba se sjećati nacionalne kulture i povijesti koja počinje u 7. stoljeću. Baščanska ploča i prije nje mnogi hrvatski spomenici, svjedoci su nekog vremena kulture, pismenosti, obrazovanosti, te političkih zbivanja i povijesnih prilika i mislim da djeca trebaju o tome nešto znati” – izjavila je Golovrški

Pod voditeljstvom radionice Renate Matijašević, posjetitelji su mogli naučiti više o pismu kojim su pisali naši preci, te pokazati svoju kreativnost u radu i prevođenju glagoljice na latinicu.

Komentari
Prethodni članakNatječaj za nagrađivanje izvrsnosti Rotary kluba Slavonski Brod
Sljedeći članakPolicijska uprava brodsko posavska upozorava: Od 15. studenog obvezno korištenje zimske opreme!