Već tradicionalno mještani Male jučer su obilježili blagdan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i voćara, ali ove godine i vrijednu obljetnicu, 205 godina od podizanja križa na brdu Opođe u selu Mala. Tradicija blagoslova malčanskih vinograda započela je s obnovom starog križa 2010. godine. I ove godine vinograde je blagoslovio gvardijan cernički fra Vjenceslav Janjić. Tim povodom tekst je napisala naša sugrađanka Zorica Lalić:

Patrona vinograda u puku obilježavamo 22. siječnja svečano i dostojanstveno. Vinogradar obilazi svoje usnule trsove, potom ritualno oreže jedan trs vinove loze. Blagosilja ga svetom vodom i starim vinom, a na lozu objesi kobasicu, kulen i slaninu prizivajući tako rodnu godinu. Obično se ponesu kući tri grane s po tri pupa, s orezanog trsa. Stave se u vodu, a kada grančice potjeraju proriče se kakva će biti godina. Obavezno je i pucanje iz topa da rastjera oblake koji donose tuču.

Cijeli obred početka nove vinogradarske godine prati gozba i dobra kapljica, ali i prigodna molitva:

„Dragi Bog čuvaj trsa mog.

Evo ti zrelog vina da bude dobra godina.

Oblake razmakni, sunce primakni,

Mraza izgoni, na tuču zvoni.“.

Nadajmo se da će molitve biti uslišene i da će i ovoga ljeta biti dobre kapljice za naše zdravice.

 

SVETI VINKO LJETA GOSPODNJEG 2021. GODINE

1816.-2021.

205 GODINA OD PODIZANJA KRIŽA NA BRDU OPOĐE U SELU MALA

Postanak Čovjeka je Božje djelo, ali uzdržavanje života ovisi o plodovima Zemlje. Zemlja je izvor bivstvovanja Čovjeka. Odnos Čovjeka prema Zemlji očituje i vidljivim prikazuje čovjekov odnos prema Bogu, prema samome sebi i napose prema drugim ljudima.

Prekid odnosa i posvećenosti Čovjeka Bogu očituje se zanemarenim i izrabljivačkim odnosom prema Zemlji, svojoj hraniteljici.

Zanemarujući iskazati poštovanje Majci Zemlji vodi nas na put propadanja duha, a time i tijela. Vodi nas u Smrt.

Suvremenom Čovjeku osiromašenog Duha, uspavanog u udobnosti potrošačkog društva prijeti gubitak svoje Zemlje, svoje domovine.

Čovjek nije stvoren od „neke“ zemlje nego se svojim postojanjem ukorjenjuje i biva dijelom određenog mjesta, stvoren od onog praha i one zemlje na kojoj je rođen.

Ovim činom je ustanovljen odnos naroda i pripadajućeg mu mjesta na tlu Zemlje, svog zavičaja, svoje domovine.

Sjetimo se u današnjim izazovnim vremenima da dok god blagosiljamo naše vinograde, voćnjake i polja mi kršćani smo povezani s Gospodinom Stvoriteljem i Majkom Zemljom.

Obrađujmo ju s dubokim poštovanjem i zahvalnosti, a ona će nas uvijek darivati plodovima dostatnima za opstanak.

Zemlja je mjesto dodira Božjeg i ljudskog elementa života.

 

Autor teksta: Zorica Lalić

Foto: Dejan Ivanković

 

 

 

Komentari
Prethodni članakNeće ih zaboraviti: Dodatnih 1,5 milijuna kuna za nabavu stočne hrane za potresom pogođena područja
Sljedeći članak35 novih pozitivnih osoba od COVID-19 u našoj županiji