Štrajk nastavnika i profesora u srednjim i osnovnim školama se nastavlja, a danas su im se pridružili i fakulteti.

Vlada im nudi povećanje od 6 posto, sindikati zaposlenih u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju u srijedu su prosvjedom s pjevanjem bećaraca na Markovu trgu poručili kako im je dosta ispraznih riječi i obećanja iz Vlade te da će nastaviti štrajk dok se ne riješi problem zaostajanja koeficijenata složenosti poslova prosvjetnih radnika.

I dok su im roditelji pa čak i učenici do sada davali podršku stvari su se bitno promijenile nakon najave da su moguće nadoknade subotama ili smanjenje praznika ili čak produženje školske godine.

Nadoknada je u nadležnosti ravnatelja, a minimalni broj nastavnih dana strogo propisan Pravilnikom Ministarstva znanosti i obrazovanja i iznosi 175, odnosno 160 za maturante.

U dijelu škola dva nastavna dana provedena u štrajku neće utjecati na ispunjenje propisanog minimuma nastavnih dana, ali treći bi već mogao. 

“Odrađivanje, tj. nadoknada nastave past će na leđa svakom ravnatelju. Obje su opcije otvorene – i nadoknada subotama i smanjenje praznika. No još čekamo da vidimo do kada će štrajk uopće trajati”, kazala je za 24sata.hr Matilda Juričev Žigman, ravnateljica OŠ ‘Augusta Cesarca’ u Krapini.

Takve najave uzbunile su kako roditelje tako i učenike koji su po društvenim mrežama podijelili u dvije grupe oni koji podržavaju štrajk, a ne naknadu i one koji ne podržavaju niti jedno niti drugo.

Djeca su se organizirala i putem društvenih mreža šalju poruku “Nismo birali štrajk, Nećemo ni vama ugađati. Nećete nam oduzeti zimske praznike, a kamoli ljetne”.

Roditelji, kao roditelji, podržavaju svoju djecu i u nadoknadama vide atak na svoju djecu. Poručuju kako su djeca još jednom izvukla deblji kraj u prijeporima ministarstva i sindikata, te prozivaju nastavnike da sljedeći put štrajk odrade tijekom ljeta.

“Poštovani profesori, ponovno ću ponoviti, nemam apsolutno ništa protiv štrajka i prosvjeda… i sam organiziram iste kad smatram da se za nešto vrijedi boriti. Uglavnom se borim za druge i društvo u cjelini a ne za svoju guzicu. Ne dvojim da su vaše borbe legitimne ali prije nego što napravite grešku želim Vas upozoriti na istu. Ako štrajkate, imajte muda pa za vrijeme provedeno u štrajku nemojte tražiti naknadu i odrecite se primanja.Za vrijeme provedeno u štrajku NE tražite od djece da dolaze nadoknađivati sate jer to je VAŠA borba ne njihova. Kao roditelju, moja dužnost je zaštiti dijete a Vi ga pokušavate oteti.

Na koji način? Pravo djeteta je da nakon škole odmori, pravo djeteta je da ima dom i obitelj. Svojim nakaradnim željama da djeca nadoknađuju ‘Vaše izgubljeno vrijeme’ tako da ga otimate iz obitelji i vučete nazad u škole gdje bi trebali ‘učiti od Vas’? Što bi trebali naučiti? Da mogu ‘markirati’ i reći… mogu to u subotu nadoknaditi? Hoćete li doći radi njih u školu da nadoknade izostanak? Ako mi na ovo odgovorite potvrdno-poslat ću dijete i nedjeljom na nadoknadu.

Što vi zapravo djecu učite u toj školi? Da je ok ne biti prisutan u školi, ‘napumpali’ ste im glave da su Vam plaće male i da nemate prava?…Prije nego djecu počnete uvjeravati da je ispravno to što činite, da su Vam plaće male i da vam je teško u životu, molim Vas osvrnite se oko sebe i pogledajte koliko ih ima ‘sreću’ s visokim obrazovanjem kod privatnika, na burzi, izvan granica naše domovine jer nisu imali privilegiju ‘državna sektora’,.. samo zato što nisu imali vezu…i samo se zapitajte svi od Vas… kako sam, iskreno, došao na ovo radno mjesto-da li sam iskreno došao preko legalnog natječaja i bez pomoći političke stranke. Ja znam odgovor, ‘bez veze’ došlo Vas je samo 5%. Pogledajte se u ogledalo, postavite si ovo pitanje i isto tako .. da li mi je zaista toliko teško da djeca radi mene moraju trpjeti?

Moje dijete neće trpjeti radi vas.. prije ćete Vi radi mene.

Hvala i malo se ipak ‘prizemljite’. Hvala.”, napisao je jedan roditelj revoltiran najavama o nadoknadi.

U isto vrijeme sindikati najavljuju da će se cirkularno štrajkati do 1. studenog, a neki sindikalci pjevajući bećarac poručili kako će “štrajkati do ljeta”.

Izvor: Splitski dnevnik

Isto tako, pažnju javnosti pridobio je i učenik koji je na svom Youtube kanalu podijelio video sa snažnom porukom -”ZAUSTAVIMO ŠTRAJK!”, te dodao: ”Ukoliko dođe do nastave subotom, izlazimo na ulice i štrajkamo mi UČENICI!”

https://www.youtube.com/watch?v=WHUo8LCNjdM&feature=share&fbclid=IwAR1hzT3zEfgSzwB8-fY4uIjqJtDQP3pAlk72NzVPYR5f4UJBmBPzTpmwyLY

Video: Youtube 
Foto: Internet/Ilustracija/N1

 

 

 

Komentari
Prethodni članakRadnici Đure, njih oko 600, od jutros u štrajku
Sljedeći članakDvoje građana odlučilo se na dragovoljnu predaju oružja