Prije mjesec dana potpisan je ugovor o na desetke milijuna vrijednom projektu sustava za navodnjavanje Orubica”, a već u ponedjeljak kreću prvi radovi na projektu koji će uvelike olakšati živote žitelja malog mjesta pokraj Save kojima je primarna djelatnost poljoprivreda, te im je sustav navodnjavanja prijeko potreban. 

Uoči početka radova sastali su se inicijatori i realizatori projekta, te predstavnici medija ne bi li putem istih javnosti prezentirali važnost i značenje vrijednog projekta.

Prisjetimo se, sustava za navodnjavanje Orubica” kapitalani je projekt Brodsko- posavske županije za razvoj poljoprivrede i visoko dohodovnih kultura iz Mjere M04 – Ulaganja u fizičku imovinu, Podmjera 4.3. Potpora za ulaganje u infrastrukturu vezano uz razvoj modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva, tip operacije 4.3.1 – Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja.nije

Projekt je vrijedan je 45.283.895 kuna, a njegovi učinci rasprostirat će se na ukupno 326 hektara na području Općine Davor te će ovom području ponuditi dodatan napredak u razvoju poljoprivrede, navodnjavajući plodna slavonska polja vodom iz rijeke Save. Prvi je to kapitalni sustav navodnjavanja u Brodsko-posavskoj županiji, ujedno i najveći pojedinačni projekt u Brodsko-posavskoj županiji koji se gradi sredstvima EU fondova.

O praktičnom značenju projekta na predstavljanju istog govorio je Željko Burazović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko posavske županije, ujedno i tajnik Udruge korisnika vode sustava navodnjavanja “Orubica”. 

-“Mi u ovom projektu vidimo priliku da kontrolirane uvjete u poljoprivredi iskoristimo tako da razmišljamo isključivo o povećanju svoje proizvodnje. Radujemo se i na neki način predajemo svoje potrebe i Županiji i načelniku općine Davor da ovaj projekt što prije ugleda svjetlo dana jer je od velike važnosti za naše poljoprivrednike, te da isti možemo aplicirati na natječaje europskih fondova i da potom paralelno na ovaj sustav javnog navodnjavanja dobijemo i to postrojenje u kojem ćemo svu proizvedenu robu, a koje bi zahvaljujući navodnjavanju trebalo biti puno više, stavljati na čuvanje do najbolje financijske evaluacije na tržištu. “- kazao je Burazović. 

Tehničke pojedinosti ugrubo je objasnio Marinko Galiot, voditelj jedinice Hrvatskih voda za provedbu nacionalnog projekta navodnjavanja. 

-“Sami sustav pokriva nekih 327 hektara poljoprivrednih površina ovdje u Orubici. Voda se zahvaća preko niskotlačne crpne stanice u inodaciji same rijeke Save, prebacuje se preko nasipa gdje imamo taložnicu i visokotlačnu crpnu stanicu koja razvodi vodu kroz polja. Rok izgradnje je 28 mjeseci, određen shodno zahtjevima projekta jer neke pojedinosti nije jednostavno napraviti, poput građevinske jame u koritu rijeke Save. “- izjavio je Galiot 

Projekt i izvođače pohvalili su načelnik općine Davor, Đuro Anđelković, te  župan Brodsko posavske županije Danijel Marušić, koji je najavio još dva potencijalna sustava navodnjavanja u županiji. 

-“Ovo je jedan primjer kako dobro iskorištavati europska sredstva uz našu nacionalnu komponentu. Mi u planu još imamo navodnjavanje središnjeg dijela županije, znači dijelove općine Sibinj, Bebrina i okolnih općina, te istočni dio županije oko područja Kopanice i Vrpolja. Moram reći da su oba projekta na neki način otpočeli, ne ludima tako vidljivo, međutim rade se pripremne radnje. “- najavio je župan Marušić 

Ovim projektom najvažnije je pomoći mještanima u njihovim poljoprivrednim djelatnostima, oni se nadaju boljim prinosima, a samim time i prihodima zahvaljujući novom sustavu navodnjavanja u dogledno vrijeme, potvrdio je to i jedan od žitelja Orubice, Stipa Štivičić

-“Da je ovoga bilo desetak godina prije bilo bi nam lakše i možda nam mladi ne bi odlazili, međutim uz ovaj projekt nadamo se najboljem, te da se onda iza ovoga projekta poduzme nešto što bi osiguralo otkupe naših uroda ne bi li znali kad ćemo moći naplatiti svoj rad, što je nama trenutno najbitnije”- istaknuo je Štivičić 

Za naglasiti je kako u realizaciji projekta sustava za navodnjavanje Orubica” djeluju isključivo hrvatske tvrtke, izvođači su Vodotehnika iz Zagreba i Brana d.o.o iz Virovitice, dok posao stručnog nadzora obavlja Sedra consulting, također iz Zagreba. 

no images were found

 

 

Komentari
Prethodni članakOpćini Staro Petrovo Selo dostavljene su Odluke o financiranju dva projekta energetske obnove
Sljedeći članakIzgradite karijeru na društvenim i biotehničkim studijima u Požegi