Radio klub Nova Gradiška, Klub zrakoplovnih modelara i maketara, Udruga tehničara TENG, Fotoklub F4, Oldtimer club “Classic 99”, Radio klub Nova Gradiška, Udruga inovatora, Radioamaterska udruga “Slavča Nova Gradiška”, Moto klub Nova Gradiška, Društvo pedagoga tehničke kulture Brodsko posavske županije, novogradiške su udruge koje su se okupile pod jedinstvenim nazivom Zajednica tehničke kulture Nova Gradiška i kao takve na našem području egzistiraju već dugi niz godina.

Prema službenim podatcima članice udruge tehničke kulture broje 175 članova, od toga 31 žena i 39 mladih, koji se, kako je istaknuto na sinoć održanoj godišnjoj skupštini Zajednice tehničke kulture, maksimalno trude realizirati svoje aktivnosti i održavati postojeće stanje tehnike s kojom rade i raspolažu.

Jednom riječju, zaljubljenici u čudesni svijet tehnike, inovacije, koji svojim aktivnostima nastoje popularizirati i unaprijediti tehničku kulturu te obogaćivati ponudu za kreativno korištenje slobodnog vremena mladih.

Svrha i ciljevi bavljenja tehničkom kulturom kod djece, mladih i odraslih su individualni i prepoznatljivi, a kako je najveći dio aktivnosti besplatan, programi tehničke kulture imaju više primarnih ciljeva poput razvijanja inventivnosti, inovativnosti i kreativnosti, razvijanje međusobnog prijateljstva i zajedništva te osjećaja društvene korisnosti. Osim toga, cjelokupnim njihovim radom, posebice među mladima, stvara se osnova i temelji budućeg razvoja grada.

Stoga ih, kako je istaknuo na sinoćnjoj godišnjoj skupštini, boli i vrijeđa odnos lokalne zajednice prema njihovu radu, nedovoljna financijska potpora i nedostatak sluha za njihov rad i potrebe.

Tu su i “banalni”, ali njima veliki problemi s grijanjem, prokišnjavanjem krova i prozora na protoru tzv. starog Remonta u kojemu se okupljaju i za koji uredno plaćaju stanarinu.

No, nisu ovoga puta željeli samo o problemima. Kako je istaknuo predsjednik Zajednice tehničke kulture Velimir Vuković, usprkos financijskim i materijalnim teškoćama, planova ne nedostaje. I dalje će nastojati održati svoje tradicionalne manifestacije, biti sudionici gradskih i županijskih manifestacija, natjecanja u tehničkoj kulturi, a velika im je želja pokrenuti društvo robotičara. Bila bi to udruga koja bi trebala biti kohezioni element svih udruga ponaosob jer tu ima i informatike, elektronike, strojarstva, psihologije. Ovakvi kadrovi postoje u Novoj Gradiški, a suradnju bi ostvarili s novogradiškom Udrugom mladih UNPASC.

– Trenutno se, zbog situacije u Gradskom vijeću, nalazimo u svojevrsnom “vakum prostoru”, no naša su vam vrata otvorena. Dođite, porazgovarat ćemo, vidjeti u čemu je problem i nastojati pomoći – istaknula je zamjenica gradonačelnika za društvene djelatnosti Vesna Đapić.

– Financijski su problemi evidentni i u Zajednici tehničke kulture Brodsko posavske županije, no usprkos tome za svaku je pohvalu činjenica što sve radite i kako se okupljate, stoga samo tako nastavite – istaknuo je ovom prigodom predsjednik Zajednice tehničke kulture Brodsko posavske županije Ivan Klopan.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakMinistarstvo turizma objavilo natječaj ”Konkurentnost turističkog gospodarstva”
Sljedeći članakŽenska osoba nudi pomoć u kućanstvu starijim osobama, može i mlađim. 098/925-02-43