Radovi na obnovi župne crkve Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije privode se kraju. Kako ističe župnik vlč. Branko Gelemanović, pod crkve je kompletno zamijenjen, postavljeno je podno grijanje, a trenutno se stavljaju kamene ploče:

– Ja se nadam da bi se u crkvu trebali vratiti za deset do 15 dana. Vraćamo pomalo dio namještaja koji imamo, zasada će biti postavljen stari namještaj koji ćemo postupno zamjenjivati novim.

Ovim putem najavio bih i jednu akciju koju provodimo za unutarnje opremanje crkve. Akcija je to u kojoj mogu sudjelovati naši župljani.

Sve ovo dosada što smo radili, realizirali smo sredstvima Ministarstva kulture, Brodsko posavske županije, Grada Nova Gradiška i župljana. Do Božića ćemo nastojati skupiti sredstva za 28 klupa, klecala s lijeve i desne strane. Ako skupimo sredstva bit će dobro, ako ne bit će dogodine.

Naravno, da bi željeli sredstva skupiti do Božića. Vjernici nam dolaze, daju sredstva, obratili smo se i novogradiškim tvrtkama, stoga se nadamo da bi do ovog našeg velikog blagdana uspjeli skupiti sredstva – kaže Gelemanović.

Sredstva za klecala mogu donirati vjernici

Klupe koštaju oko 300.000,00 kuna, a sadržavat će 168 sjedećih mjesta:

– Trenutno se radi oslik zadnjeg dijela svetišta, tirolski oltar je na restauraciji i nadam se da bi ga za Božić mogli vratiti. To su poslovi koji su u tijeku, pred nama, ali idu prema svome kraju.

Možda se moglo sve raditi i brže, no sve ipak ide svojim tijekom. Nadam se da će za Božić naša crkva zasjati u punom svjetlu.

Crkva koju pamtimo više neće biti takva kakvu ju pamtimo, bit će to jedna svijetla, novija, svježija, prekrasna crkva Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. U tijeku je izrada pokrajnjih oltara, sljedeće godine dat ćemo ih restaurirati. Još malo strpljenja i bit će sve u najboljem redu. Kada sam došao u Novu Gradišku, postavio sam pred sebe izazov da se ova crkva koja je bila jedna od najzapuštenijih, ali i ujedno najljepših crkava u našoj Brodsko posavskoj županiji, obnovi.

Sredstva koja su se godinama akumulirala nastojao sam na ovaj način usmjeriti i našoj crkvi dati novi izgled, ujedno i vjernicima omogućiti ugodniji boravak u ovom prekrasnom sakralnom prostoru. Vjerujem da će biti zadovoljni učinjenim. Vremena do Božića je malo, stoga pozivam sve vjernike koji mogu i žele pomoći da svojim prilogom pomognu nabavku klupa, klecala za našu crkvu – kaže vlč. Gelemanović.

 

Komentari
Prethodni članakDavor Vlaović: Markov trg će biti mali za sve Slavonce koji će doći prosvjedovati u Zagreb
Sljedeći članakPobjeda novogradiških stolnotenisača “Strmca”