Prva je ovo zaokružena velika donacija galerijskom odjelu Gradskog muzeja Nova Gradiška. Uz svoju umjetničku materijalnu vrijednost, ima povijesnu i dokumentarnu vrijednost, istaknula je ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška Marija Mihaljević.

– “Ova darovnica našeg akademskog slikara Željka Subića došla je u najljepše, blagdansko vrijeme. Ono što posebno moram istaknuti je da imamo 64 djela različitih ciklusa, u darovnici su osobni dokumenti njih 27, originalni dokumenti. Imamo sve pri ruci i zahvaljujem našem slikaru na načinu kako je darovnica osmišljena. Uz sve to su vrijedni plakati, obiteljske fotografije, od djetinjstva, školovanja, kolega sa akademije možemo pratiti radni i životni put.” – istaknula je ravnateljica Mihaljević.

– ” Sama darovnica postavljena je muzeološki, sadrži moje radove od djetinjstva i prikladne biografske dokumente. 64 godine proveo sam u Novoj Gradiški, isto toliko djela sam darovao Gradskom muzeju. To je dar svim ljudima koji žive na ovom području. Moja će djela postati dostupnija ali i adekvatno i kvalitetno čuvana. U cijelom mom stvaralaštvu ipak dominiraju pejzažni elementi, naslikani promišljanjem, eliminiranjem nebitnoga, stvaranjem onoga što je u tom slučaju bitno. Davne 1966 sam imao prvu izložbu u Gimnaziji Nova Gradiška, a posljednja izložba u gradu bila je 2008. godine, retrospektiva povodom 40 godina rada.” – zaključio je Subić, uz zahvalu Gradskom muzeju na podršci i ustupljenom prostoru. 

O autoru:

Željko Subić rođen je 14. travnja 1949. u Osijeku. Djetinjstvo, osnovnu i srednju školu proveo u Novoj Gradiški. Godine 1970. diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Godine 1972. upisuje slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Diplomirao je 1976. u klasi prof. Ismara Mujezinovića.

 

Komentari
Prethodni članakDrugi dan novogradiškog Božićnog sajma u tijeku / FOTO
Sljedeći članakUpaljena četvrta adventska svijeća: Božić nam stiže / foto