Mob#EU radi na tome da USB tip C postane univerzalni punjač za punjenje malih elektroničkih uređaja. Da bi to uskoro moglo postati i stvarnost potvrđuje i vijest da je Odbor za zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio velikom većinom prijedlog zakona kojim se uvodi jedinstveni punjač za male elektroničke uređaje.

Različiti punjači za različite uređaje nepraktični su za potrošače i stvaraju tone nepotrebnog e-otpada. EU želi uvesti jedan univerzalni punjač koji će pomoći u postizanju ekoloških ciljeva i smanjenju troškova.

Taj je cilj korak bliže nakon što je parlamentarni Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača 20. travnja podržao prijedlog Komisije o uvođenju univerzalnog punjača za mobilne telefone i druge male elektroničke uređaje, kao što su tableti, čitači e-knjiga, pametne kamere i nosiva elektronika.

Zastupnici Europskog parlamenta podržavaju zajednički punjač za prijenosne elektroničke uređaje, smanjujući e-otpad i čineći korištenje različitih mobilnih telefona, tableta i digitalnih fotoaparata praktičnijim.

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača usvojio je u srijedu svoje stajalište o revidiranoj Direktivi o radijskoj opremi s 43 glasa za (2 protiv).

Nova pravila bi osigurala da potrošači više ne trebaju novi punjač i kabel svaki put kada kupe novi uređaj, te da mogu koristiti jedan punjač za sve svoje male i srednje elektronske gadgete. Mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere, slušalice i slušalice, ručne konzole za videoigre i prijenosni zvučnici, koji se mogu puniti putem žičanog kabela, morali bi biti opremljeni USB Type-C priključkom, bez obzira na proizvođača. Izuzeci bi se primjenjivali samo za uređaje koji su premali da bi imali USB Type-C priključak, kao što su pametni satovi, uređaji za praćenje zdravlja i neka sportska oprema.

Ova revizija dio je širih napora EU-a za rješavanje pitanja održivosti proizvoda, posebno elektronike na tržištu EU-a, te smanjenja elektroničkog otpada.

Jasne informacije o punjenju

Zastupnici Europskog parlamenta također žele vidjeti jasne informacije i oznake na novim uređajima o opcijama punjenja, kao i o tome uključuje li proizvod punjač. To bi, kažu, pomoglo u izbjegavanju zabune i olakšalo donošenje odluka o kupnji za potrošače koji često posjeduju nekoliko različitih uređaja i ne trebaju uvijek dodatne punjače.

Uz rastuću upotrebu bežičnog punjenja, zastupnici Europskog parlamenta žele da Europska komisija predstavi strategiju do kraja 2026. koja omogućuje minimalnu interoperabilnost svih novih rješenja za punjenje. Cilj je izbjeći novu fragmentaciju na tržištu, nastaviti sa smanjenjem otpada iz okoliša, osigurati udobnost potrošača i izbjeći takozvane efekte “zaključavanja” koje stvaraju vlasnička rješenja za punjenje.

Foto: internet

Komentari
Prethodni članakMirela Relković: Nemoj zaboraviti…
Sljedeći članakNovogradiške gimnazijalke plesale povodom Svjetskog dana plesa