Iznimno uspješni hrvatski treneri Zvonimir Soldo i Zdenko Zorko, u društvu višestrukog prvaka Hrvatske Nevena Žugaja, prvi su isprobali nove “zdrave” jelovnike namijenjene novogradiškim osnovnoškolcima. Uspješan Podravkin projekt “zdravih jelovnika” danas je tako predstavljen po prvi puta na području Brodsko-posavske županije te će školska kuhinja OŠ Mato Lovrak prva u toj županiji imati priliku unaprijediti prehrambene navike svojih učenika. Poznati gosti ovom su prilikom ujedno bili gosti i tradicionalne sportske manifestacije Lino višebojac.

Osnovni ciljevi Projekta su da Podravka kroz besplatnu nutricionističku edukaciju djece, roditelja, učitelja osnovnih škola i edukaciju kuhara u vezi s novim, nutritivno visoko vrijednim jelima (manje šećera, masti, soli, više vitamina i mineralnih tvari) u školskim kuhinjama, promovira pravilnu i uravnoteženu prehranu kod osnovnoškolaca, na dobrobit njihovog zdravlja u budućnosti. Projekt su zbog njegove kvalitete potvrdili Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

 

“Predstavljanje projekta ‘zdravih’ školskih jelovnika do sad je bilo uspješno u čak četiri hrvatska grada; Koprivnici, Splitu, Vukovar i Karlovcu. S obzirom na iznimnu suradnju i gostoprimstvo OŠ Mato Lovrak, sljedeći logičan izbor pao je upravo na Novu Gradišku. Drago nam je kako je upravo ova škola prepoznala važnost unapređenja školskih jelovnika u ‘zdrave’ školske jelovnike te da su i ravnatelji i suradnici ostalih osnovnih škola svojim prisustvom pokazali kako se zaista brine o prehrambenim navikama školaraca u Brodsko-posavskoj županiji”, naglasila je mr.sc. Davorka Gajari, voditeljica projekta i direktorica službe Senzorike i nutricionizma u Podravki.

 

Odmah po povratku iz Španjolske, Novu Gradišku je ovom prilikom posjetio Zdenko Zorko – trener vratara hrvatske muške rukometne reprezentacije koja je nedavno osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj te naglasio koliko pravilna prehrana i stvaranje zdravih prehrambenih navika zaista doprinose ostvarenju uspješnih sportskih rezultata. Mali Novogradiščani ovom su prilikom ugostili i hrvača Nevena Žugaja, višestrukog prvaka Hrvatske i dobitnika brončane medalje na Svjetskom hrvačkom prvenstvu 2011. u Istanbulu te nogometnog trenera Zvonimira Soldu, člana hrvatske nogometne reprezentacije koja je osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu 1998 u Francuskoj, te zajedno s njima isprobali kako će uskoro izgledati njihovi novi “zdravi” školski obroci.

 

O važnosti primjene Projekta školskih jelovnika govorio je i ravnatelj OŠ Mato Lovrak Mirko Golovrški, koja je ujedno bila i domaćin predstavljanja projekta. Sportski duh osjetio se i u već prepoznatljivoj športskoj manifestaciji Lino višebojcu u kojem djeca kroz sportska natjecanja stječu pobjednički mentalitet, uče kako podnijeti poraz te kroz druženje usvajaju istinske sportske i ljudske vrijednosti. Oba Podravkina projekta, Projekt školskih jelovnika i Lino višebojac, podržavaju EU i WHO smjernice o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani i fizičkoj aktivnosti.

 

Na slici: Zdenko Zorko, trener vratara rukometne reprezentacije s nedavno osvojenom broncom
na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj.

Autor: Korporativne komunikacije Podravke/photo: Željko Idžotić
Komentari
Prethodni članakPioneerov zimski sastanak u Štivici
Sljedeći članak“Što želiš sebi, želi i drugima”