Nadamo se da ste bili dobri i očistili čizmice, jer će Sv. Nikola, dok vi budete spavali, doći na prozor i ostaviti vam poklon

Sutra slavimo blagdan Svetog Nikole i svi dobro znamo što to znači – poklone!

Nadamo se da ste bili dobri i očistili čizmice, jer će Sv. Nikola, dok vi budete spavali, doći na prozor i ostaviti vam poklon.

Tko je sveti Nikola?

Sveti Nikola svetac je zaštitnik djece i pomoraca. Ime je dobio po stricu, koji je također bio biskup. Iako je naš najdraži Nikola jako rano ostao bez roditelja, to ga nije spriječilo da širi ljubav i dobrotu svuda oko sebe. Svi su ga voljeli, a tradicija darivanja djece na 6. prosinca potječe iz mnogih lijepih priča o Sv. Nikoli.

Jedna od njih kaže da je Sv. Nikola živio blizu sela u kojem je bilo puno djece. No ta djeca nisu bila bogata. Nisu imala puno igračaka i odjeće. Nosila su samo jedan par čizmica. Svejedno, pazili su ih i laštili, a na imendan Sv. Nikole, stavljali su ih na prozore. Nikola bi te večeri prošao i u svaku čizmicu ostavio drvenu igračku koju je sam napravio.

Druga legenda kaže da je blizu Sv. Nikole živio siromašan čovjek koji je imao tri kćeri. Kako bi ih udao, morao im je pripremiti miraz (dar mladenkine obitelji pri udaji), no pošto je bio jako siromašan, nije imao što dati. Nesretni otac odlučio je prodati ljepotu i mladost svojih kćer. Svetom Nikoli to se nije svidjelo te je odlučio pomoći djevojkama.
Prišuljao se noću potajno do muškarčeve kuće i kroz prozor ubacio vrećicu punu zlatnika.
Otac triju djevojaka začudio se kad je ujutro našao toliki novac. Svota je bila dovoljna da časno uda jednu kćer, pa je to i učinio. Sveti Nikola je uskoro opet darovao obitelj, pa je siromašni otac udao i drugu kćer. Pri donošenju novca za treću kćer, otac je sačekao dobrotvora i svima razglasio kako mu je Sv. Nikola pomogao.

Zaštitnik pomoraca

Jedna od priča kaže da je brod kojim je Sv. Nikola putovao na hodočašće u Svetu zemlju Palestinu, zatekla oluja. Lađa je umalo potonula zbog snažnih i velikih valova. No Nikola je zaprijetio valovima i oluja je prestala. Zato Nikolu slavimo i kao zaštitnika pomoraca.

Mnogo je priča i legendi o Sv. Nikoli, teško je znati koje su istinite, no ono što je sigurno je da se isticao dobrotom. Zato ga slavimo i kao zaštitnika djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika…

A krampus?
Djecu koja su malo manje bila dobra, obično posjeti Krampus. Ostavi im šibu kao upozorenje da sljedeću godinu budu bolji.

Sretan vam Sveti Nikola!

Evo i jedna pjesmica koju možete pjevati dobrom Nikoli:

Kad ulicom noćas prođeš,
zaviri u prozor moj.
U čizmicu nalaštenu
tiho stavi poklon svoj.

Ne mogu te čekat’ više
jer mi oči sklapa san.
Za dar hvala! I još nešto:
Čestitam ti imendan!

Komentari
Prethodni članakSveučilište u Slavonskom Brodu raspisalo je natječaj za stipendije vrijedne 10.000 kuna
Sljedeći članakI vi danas možete učiniti dobro djelo: Članovi Udruge za autizam Sunce prikupljaju sredstva za darove djeci s autizmom