Novogradiški Dom kulture proteklih je dana bio domaćin Međunarodnog festivala slikovnice “Ovca u Kutiji”. Festival je održan u organizaciji udruga Knjiga u centru, Kreativna mreža te u suradnji s POUMAR Nova Gradiška, a na njemu su se predstavili brojni autori i autorice suvremene hrvatske i inozemne slikovnice.

U trodnevnom druženju namijenjenom širokoj publici; struci, djeci i odraslima, održani su književni programi, likovne radionice ilustracija i razna predavanja.

“Pripremili smo niz aktivnosti, posebno nas veseli što su se Festivalu odazvale naše osnovne škole i dječji vrtići, kako u Novoj Gradiški tako i područni vrtići. Ugostili smo brojno šaroliko društvo. Sve su to naši poznati pisci i ilustratori koji na ovakav način žele popularizirati i promovirati slikovnicu i njezine autore.” . naglasila je ravnateljica POU MAR-a Danijela Juranović. 

Želja je to i udruga Knjiga u centru i Kreativne mreže iz Zagreba te POUMAR-a, a ujedno i prilika umjetnicima i ljubiteljima slikovnica za upoznavanje ovog visokovrijednog književnog žanra.

Ovogodišnje izdanje festivala započelo je druženjem u DV Maslačak gdje je Irena Zelena predstavila djeci neke od slikovnica koje su proteklih godina ušle u finale nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu OVCA U KUTIJI. Gostovanja su se nastavila i u DV Dragalić, DV Okučani, DV Nova Kapela, DV Staro Petrovo Selo, DV Cernik, DV Radost. U sklopu Festivala slikovnice Ovca u kutiji, u galeriji POUMAR svečano je otvorena i izložba ilustracija “Nacrtaj mi priču” Branke Hollingsworth Nare.

Djeci se predstavio i putopisac Damir Vujnovac koji je učenicima OŠ Ljudevita Gaja i Oš Mato Lovrak pričao o svojim putovanjima i životu djece u Sahari i Kurdistanu o čemu je napisao i putpisne slikovnice. Glazbenik Abi Seydi iz Senegala predstavio je Afriku kroz pjesmu, ples i bubnjeve. Tako je Abi jezikom glazbe i plesa pričao o radosti i zajedništvu, te svoju priču i ples podijelio s učenicima.

U tri dana Festivala slikovnice održano je 17 književnih predstavljanja, nastupilo je 10 gostujućih autora, a program je vidjelo 526 djece i 25 odgajatelja i učitelja.

“Cilj nam je svojevrsno kazališno, glazbeno, likovno opismenjavanje mladih i pružanje mogućnosti djeci za konzumaciju svih tih raznolikih sadržaja. Trudimo se ponuditi što kvalitetnije i što brojnije sadržaje za djecu svih uzrasta i odrasle. Želimo ih od malih nogu naučiti posjećivati i konzumirati kulturne sadržaje.” – istaknula je ravnateljica POU MAR-a Danijela Juranović.

Festival se nakon Nove Gradiške seli u Bjelovar, a već tradicionalno, završni dio festivala i dodjela nagrade održava se u Pazinu.

Komentari
Prethodni članakŽupanijsko natjecanje u poznavanju hrvatskoga jezika
Sljedeći članakNovogradiški vinogradari i voćari: Radimo ono što volimo i u tome uživamo